Pagini din istoria omenirii S-AU FĂCUT SCRUM. Exponate inestimabile, distruse în incendiul Muzeului Național al Braziliei

Pagini din istoria omenirii S-AU FĂCUT SCRUM. Exponate inestimabile, distruse în incendiul Muzeului Național al Braziliei
Pagube inestimabile după incendiul care a distrus Muzeul Național al Braziliei din Rio de Janeiro. Vezi imaginile flăcărilor care au distrus pagini importante din istoria Braziliei și a omenirii

Peste 20 de milioane de exponate, unele cu o valoare inestimabilă pentru istoria omenirii, au fost complet distruse în incendiul de duminică noaptea. Fostul palat al familiei regale portugheze din Rio de Janeiro, în prezent Muzeul Național al Braziliei, a luat foc. Deși cauzele oficiale ale incendiului nu au fost anunțate, ministrul Culturii Sergio Leitao pomenea de un mic balon din hârtie cu aer cald care ar fi căzut, accidental, pe acoperișul clădirii.

Sălile muzeului „adăposteau” una din cele mai mari colecții antropologice și de istorie naturală din lume. Printre exponatele neprețuite care s-au pierdut în flăcări se numără și „Luzia”, scheletul parțial al unei femei care a trăit în urmă cu 12.000 de ani. Măsurându-i craniul, experții au reușit să realizeze o sculptură cât mai apropiată de înfățișarea reală a femeii.

În muzeu se mai aflau foarte multe fosile și schelete de dinozauri, distruse în incendiu. O altă piesă populară este meteoritul Bendego, care cântărește 5 tone și a fost descoperit acum 200 de ani în regiunea Minas Gerais în secolul XVIII, care a scăpat fără distrugeri, scrie BBC.

O colecție nemaipomenită de obiecte și documente care acoperea istoria Braziliei de la venirea primilor exploratori portughezi și până astăzi s-a făcut scrum. Printre obiectele distruse se numără artefacte indigene și pre-columbiene unice în lume. 

Porțile muzeului distrus au fost luate cu asalt luni dimineață, de demonstranți furioși, care acuză autoritățile că nu au investit nici un ban în refacerea clădirii. Un proiect care prevedea investirea a 5 milioane de dolari în reparații și instalații de prevenire a incendiilor abia fusese aprobat în luna iunie. 

Violența incendiului și amploarea pagubelor au fost amplificate de faptul că podelele erau din lemn, iar în săli și depoozite se aflau foarte multe documente și manuscrise vechi.

 

Inchide