PANDEMIA de CORONAVIRUS | Teoriile conspirației: adevărul din spatele ficțiunilor

PANDEMIA de CORONAVIRUS | Teoriile conspirației: adevărul din spatele ficțiunilor
Sursă FOTO: Pixabay - colaj
Publicat: 06/04/2020, 07:58

Pandemia de coronavirus a început într-o piață de animale sălbatice din provincia Hubei când un animal infectat, un liliac, a transmis cumva virusul omului, declanșând un efect în lanț pe care îl experimentăm abia acum.

Dar oare aceasta  estepovestea adevărată? Nu este oare mai probabil ca noul coronavirusul să fi fost transmis, în mod deliberat sau din neatenție, de sutele de sportivi americani care au participat la Jocurile Mondiale Militare de la Wuhan în octombrie anul trecut?

Această teorie conspirativă a fost promovotă de un oficial chinez de rang înalt și până în prezent guvernul chinez nu a renunțat la ea – importanți oameni de știință chiar au promovat-o. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a distribuit teoria pe Twitter celor 300.000 de followeri, fără să prezinte și dovezi care să o susțină, relatează Ron McKay pentru Herald Scotland.

Zhao Lijian s-a făcut remarcat pe platforma de blogging datorită tweet-urilor în care își apăra țara, deși majoritatea compatrioților săi nu i-au văzut postările deoarece media socială occidentală, în principal Twitter, este interzisă în China. El își bazează teoria pe răspunsurile pe care directorul Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Robert Redfield, le-a dat unui comitet al Congresului Statelor Unite. Robert Redfield a declarat că unele presupuse decese de gripă au fost identificate ulterior drept Covid-19, coronavirus, fără a preciza când au survenit aceste decese și despre ce persoane este vorba.

Dar nu este ca și cum teoriile conspirației ar fi înfrânate de detalii, acestea tind să consolideze credința deținută – iar persoana care se agață constant de ea nu este un bărbat trist, de vârstă mijlocie care trăiește în subsolul părinților săi, ci noi deoarece ne agățăm de ele și nu vrem să renunțăm din a le dezbate. Datele demografice cu privire la credința în conspirații trec dincolo categoriile sociale, vârstă și sex. Indiferent de vârstă sau de sex, de afilierea politică, nutrim anumite teorii.

Poate că le nutrim pentru că nu avem încredere în politicieni și experți? Poate că și fake news-urile promovat de Donald Trump au avut un efect. Sau este că vedem conspirații pentru că, în timp ce putem recunoaște tipare și regularități, încercăm să le oferim semnificație atunci când sunt aleatorii … sau chiar și atunci când le vedem exact așa cum par?

Ceea ce este comun tuturor este nevoia de a marca evenimentul drept marcă a intențiilor rele. Teorii ale conspirației destul de răspândite, precum faptul că George W. Bush ar fi planificat atacul de la Turnurile Gemene, în care au murit mii de oameni, dar și cea conform căreia administrația lui Barack Obama ar fi fost de fapt o marionetă, controlată de o elită bogată – deep state, Illuminati, Noua Ordine Mondială.

Pentru aproape fiecare eveniment major există o explicație alternativă. Sinuciderea lui Jeffrey Epstein? Cei doi paznici fie s-au făcut nevăzuiți – în mod deliberat – fie au facilitat spânzurarea.

9/11? Guvernul SUA a fost complice, deoarece i-a dat scuza pentru „Războiul împotriva terorismului” și invaziile Irakului și Afganistanului. Complicitatea? Clădirea World Trade Center 7 a fost clar doborâtă într-o explozie controlată, deoarece s-a prăbușit în interior în loc să se răstoarne. Nu mai luați în considerare și faptul că inginerii aerospatiali și civili resping teoria – și că orice conspirație ar fi implicat mii de persoane, dintre care niciuna dintre ele nu a descoperită până acum – însă acest aspect doar întărește suspiciunile și teoria.

Dacă sunteți de părere că există un deep state sau un stat secret – o nouă Ordine Mondială, Bilderbergers, Illuminati (care au fost evident arhitecții Revoluției Franceze) – atunci veți știi că sediul lor se află într-un oraș subteran de mai jos de Aeroportul Internațional Denver, indiciile de deasupra solului fiind simbolurile masonice și presupusele simboluri satanice, precum și un set de creații murale care înfățișează războiul și moartea. La Heathrow sau Edinburgh, sunt simboluri mai degrabă convenționale. Și în cazul Wetherspoon sau McDonald’s, unii ar susține că ar juca propriul rol într-o conspirație împotriva bunăstării noastre.

Poate că nu ați înțeles foarte bine că modă blugilor rupți este de fapt o acoperire și un mijloc de comunicare prin tipurile specifice de rupere și găurire ale acestora între agenții secreți și colaboratorii lor. Așadar, fiți atenți, dacă vă îmbrăcați cu vreo pereche, puteți ajunge să primiți vreo sarcină de spionaj.

Această teorie a fost promovată de un ziar islamist turcesc, lansat de președintele Recep Tayyip Erdogan, care și-a brevetat teoria conspirativă despre ust akil, sau de geniu, care implică un centru de comandă și control undeva în cadrul guvernului american care orchestrează fiecare lovitură împotriva Turciei, de la cutremure până la socialiștii kurzi care îndreaptă armele împotriva statului.

Dar să mergem și mai înapoi în timp – și unii ar susține că și astăzi este valabil, anti-catolicismul, în special că Papa este Anticristul și că persoanele catolice sunt implicate într-un complot secret împotriva statelor prin tot felul de ritualuri rele și conspirații diabolice.

În 1853, un bigot scoțian sau ministru, numit Alexander Hislop, a publicat un pamflet care susținea că Biserica Catolică este în secret o continuare a religiei antice păgâne a Babilonului și că sărbătoarea Crăciunului și cea a Paștelui nu au nicio legătură cu Hristos, ci sunt festivaluri păgâne.

Invenție absolută, evident, dar este posibil să găsiți adepți facțiunile politice aflate la extremele religioase… chiar dacă nu au auzit niciodată despre Hislop.

Modalitățile ingenioase ale teoreticienilor conspirației care găsesc semnificații alternative ale anumitor evenimente majore sunt uluitoare.

De la documentare, filme și mai mult de 1.000 de cărți despre asasinarea JFK, presupusa regizare a aterizării pe Lună deoarece steagul american se afla în poziție orizontală, deși nu bătea vântul (Buzz Aldrin a fost acuzat de un teriotician că face parte din aceată „șaradă”), până la teoria potrivit căreia atacul armat de la Școala Sandy Hook din Connecticut, din 2012, nu a avut loc, ci mai degrabă a fost registrat de către actori.

Pe lângă toate acestea adăugați „farsa” încălzirii globale, extratereștrii care aterizează la Roswell, Elvis care este de fapt încă în viață, dar probabil că nu lucrează într-un magazin, și, una dintre cele mai „trăznite” teorii ale conspirației din prezent: activitstul pentru educație Malala Yousafzai este de fapt Robert De Niro, deghizat în homeopat uzbek.

Aceste teorii s-au răspândit ca niște epidemii în sine, care se pare că au luat naștere din nimic, dar sunt imposibil de „tratat”, însă cu siguranță nu prin fapte și logică.

O teorie este că teoriile conspirației devin mai larg răspândite atunci când există un mare decalaj între guvern și cei guvernați iar specialiștii sunt de neînțeles de către ceilalți oameni.

În 2017, într-o campanie de tip Brexit, Michael Gove, acum ministru al Cabinetului, a susținut că „oamenii din această țară au avut destui experți”, deși ulterior și-a „restrâns” declarația doar la cei deja consacrați.

Uneori, teoriile conspirației funcționează. Ca atunci când asculți piesa de la sfârșit către început „Seargent Pepper” și îi auzi pe Beatleși spunând „a fost atât de sus” și „niciodată nu ar putea fi altfel”, sau când tastați Illuminati de la coadă la cap în computer și adăugați „.com” și vă duce pe site-ul Agenției Naționale de Securitate a SUA…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Codul Rutier 2024. Amenzi mari pentru șoferii care încalcă această regulă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?