Parlamentul Cataloniei a amânat pe termen nedeterminat votul pentru alegerea premierului

Parlamentul Cataloniei a amânat pe termen nedeterminat votul pentru alegerea premierului
Publicat: 10/03/2018, 15:49
Actualizat: 16/04/2018, 18:18

Președintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a precizat că sesiunea parlamentară a fost amânată pentru ca grupurile separatiste să conteste decizia instanței din Madrid la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Cererea pentru măsuri preventive în Parlament până la o decizie a CEDO este rezervată cazurilor specifice în care pot fi generate daune ireparabile. În acest caz, dreptul lui Jordi Sanchez la participare politică ar putea fi încălcat, întrucât el este un deputat ales și poate fi ales premier dacă majoritatea hotărăște acest lucru”, a spus Torrent.

Parlamentul Cataloniei trebuia să se întrunească luni pentru a vota noul lider al regiunii. În urma deciziei Curții Supreme a Spaniei, Jordi Sanchez nu ar fi putut participa la sesiunea parlamentară în care urma să depună jurământul de premier.

Judecătorul Pablo Llarena și-a motivat decizia pe faptul că Jordi Sanchez este un lider secesionist proeminent și poate să instige la alte infracțiuni. Sanchez, președintele Adunării Naționale Catalane – ANC, este acuzat de răzvrătire și rebeliune, fiind plasat în arest fără posibilitatea cauțiunii pe durata procesului pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

Principala acuzație care a fost adusă împotriva lui Jordi Sanchez este organizarea unui miting proindependență la 20 septembrie 2017, pe durata căruia mai mulți participanți au blocat accesul forțelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, și au distrus mai multe vehicule.

Purtătorul de cuvânt al guvernului Spaniei, Inigo Mendez de Vigo, a precizat că orice candidat la funcția de premier al Cataloniei trebuie să fie în libertate și să nu fie vizat de o anchetă.

La 1 martie, fostul lider catalan Carles Puigdemont și-a anunțat retragerea candidaturii pentru funcția de premier al Cataloniei, urmând să-l susțină pe Jordi Sanchez. Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei, pe numele fiind emis un mandat de arestare pentru răzvrătire și rebeliune.

În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie 2017, partidele pro-independență au obținut 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan. Cele mai importante două formațiuni au anunțat inițial că îl vor nominaliza pe fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont pentru funcția de premier al regiunii autonome din nord-estul Spaniei.