Patru tibetani au încercat să își dea foc în China, cu o zi înaintea de deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez

Patru tibetani au încercat să își dea foc în China, cu o zi înaintea de deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez
Publicat: 27/11/2012, 08:47
Actualizat: 01/02/2019, 09:34

Cel puțin patru tibetani au încercat să-și dea foc miercuri în China cu o zi înainte de deschiderea Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), în timpul căruia trebuie să se desemneze noua conducere a țării, a informat joi Guvernul tibetan în exil, relatează AFP.

„Sursele noastre ne-au confirmat patru (gesturi de protest)”, o serie fără precedent pentru o singură zi, a declarat pentru AFP secretara pentru Informație și Relații Internaționale, Dicki Chhoyang, adăugând că un al cincilea caz era în curs de verificare.

Aproape 60 de persoane, în majoritate călugări budiști, și-au dat foc sau au încercat să o facă de la începutul lui martie 2011 în zonele teritoriului chinez locuit de tibetani.

China a afirmat că a „eliberat pașnic” Tibetul și a ameliorat nivelul de trai al populației sale, finanțând dezvoltarea economică a acestei regiuni sărace și izolate.

Dar numeroși tibetani nu mai suportă dominația în creștere a chinezilor han, etnie ultramajoritară în China, precum și represiunea religiei și culturii lor.

Reuniți în cadrul unui Congres la Beijing, membri ai PCC vor alege un nou lider pentru următorii zece ani, un post care, cu excepția unei lovituri de teatru, va reveni actualului vicepreședinte, Xi Jinping.

Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, i-a îndemnat în această săptămână pe viitori lideri chinezi să schimbe metodele și să înceteze „cenzura și brutalitățile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase