Peer Steinbrück, rivalul lui Merkel, șochează Germania cu un gest obscen înainte de alegeri

Peer Steinbrück, rivalul lui Merkel, șochează Germania cu un gest obscen înainte de alegeri
Publicat: 13/09/2013, 13:38
Actualizat: 13/09/2013, 13:38

Social-democratul Peer Steinbrück, rivalul cancelarului german Angela Merkel în alegerile legislative, a șocat Germania joi seara după ce a apărut făcând un gest obscen într-o fotografie publicată pe prima pagină a unei reviste, cu zece zile înainte de scrutin, relatează AFP.

Întrebat de revista cotidianului de centru-stânga Süddeutsche Zeitung ce porecle a primit după gafele de comunicare comise în timpul campaniei, acest fost ministru de Finanțe al lui Merkel într-un Guvern de mare coaliție în perioada 2005-2009, a răspuns printr-un gest neașteptat arătând un anumit deget.

El a acceptat să participe la această ședință foto, un „interviu mut”, realizată o dată pe săptămână cu diverse personalități. Principiul este să se răspundă unor întrebări prin gesturi, „imortalizate” în alb-negru de către un fotograf.

Imaginea, care apare pe coperta ediției de vineri a SZ Magazin, a fost dată publicității joi seara și a declanșat imediat reacții pe Twitter.

Ministrul german al Economiei Philipp Rösler (FDP, liberal) l-a atacat imediat pe social-democrat, într-un miting electoral. „Un asemenea gest nu este posibil din partea unui candidat la Cancelarie”, a declarat el citat de agenția DPA.

„Peer Steinbrück arată degetul Germaniei”, scria cotidianul conservator Die Welt pe site, adăugând „un asemenea lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, un candidat la Cancelarie care arată degetul ca răspuns la o întrebare într-un interviu”.

Pe Twitter, reacțiile erau împărțite, existând comentarii pozitive, ca cel semnat „Opa Hans”. „I se pune o întrebare enervantă la care trebuie să răspundă cu un gest. A arătat degetul. So what?”. „Gestul mi se pare super”, scrie, de asemenea, Claudia Sommer.

Contactat de AFP, Gero Neugebauer, un politolog la Universitatea Liberă din Berlin, s-a declarat „puțin surprins” de gestul lui Steinbrück. „Este destul de tipic din partea lui”, a spus politologul.

În opinia sa, simpatizanții SPD nu ar urma să își abandoneze partidul doar pentru atât. „Ceea ce contează pentru ei este competența sa, ideile pentru piața muncii, justiția socială”, a subliniat el.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, purtătorul de cuvânt al lui Steinbrück a vrut să împiedice publicarea acestei fotografii. Însă candidatul social-democrat ar fi insistat personal ca poza să nu fie blocată. „Nu, este în regulă”, ar fi spus el, potrivit publicației.

De la anunțarea candidaturii sale, la sfârșitul lui 2012, Peer Steinbrück nu a reușit niciodată cu adevărat să o îngrijoreze pe cancelarul Angela Merkel, considerată favorită cu un avans important, în privința obținerii celui de al treilea mandat la legislativele de la 22 septembrie.

În contextul în care conservatoarea Merkel s-a aflat mereu pe primul loc în sondaje în privința popularității – la o distanță de 20-30 de puncte procentuale, în funcție de institute -, acest economist care spune lucrurilor pe nume a acumulat gafă după gafă.

Imediat după ce a fost desemnat candidatul SPD, el a fost vizat de o puternică polemică cu privire la conferințele gras remunerate susținute pentru firme, care i-au adus 1,25 milioane de euro în decurs de trei ani.

După aceea el a fost atacat de o serie de jurnaliști cărora le-a spus că nu își va mai cumpăra „niciodată o sticlă (de vin) de doar cinci euro”, insuficient de bun în opinia sa, în cursul unei discuții despre sumele alocate bugetului familial.

Ulterior, el a declanșat o controversă catalogând ca „insuficient” salariul de cancelar, având în vedere responsabilitățile acestei funcții.

După unicul duel televizat cu Merkel, pe 1 septembrie, Steinbrück a urcat un pic în sondaje, obținând un scor de 26% ca popularitate, în timp ce rivala sa a obținut o cotă dublă.

Marțea trecută Merkel și-a exprimat simpatia față de Steinbrück. Ea a spus că îi „apreciază simțul umorului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...