Personalitățile anului 2013

Personalitățile anului 2013
Publicat: 23/12/2013, 12:44
Actualizat: 25/03/2019, 21:16

Agenția France Presse a ales zece personalități ale anului 2013, care fie au ținut prima pagină a ziarelor, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, evoluție notabilă sau fenomen de societate.

EDWARD SNOWDEN

Toți ascultați, toți spionați, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet la telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicațiilor și a declanșat o dezbatere planetară privind protecția vieții private. Catalogat drept trădător de Washington și refugiat în Rusia, Snowden este însă considerat de mulți cel care „a dat alerta”, un eroic apărător al libertăților.

HASSAN ROHANI

Sufocat de sancțiuni economice, Iranul se deschide din nou către lume și reia relațiile cu „Marele Satan” american prin concesiile făcute pe tema programului nuclear.

Această mișcare, ce poate duce la o redistribuire a influențelor în Orientul Mijlociu, este întruchipată de clericul moderat în vârstă de 65 de ani, pragmatic și experimentat, ales în iunie la președinția Iranului.

MALALA YOUSAFZAI

Ținta unor ucigași în timp ce se întoarcea de la școală într-un autobuz școlar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educația fetelor în Pakistan, țara sa natală, și în Afganistan.

Ea milita de mai mulți ani pentru această cauză și ținea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea și claritatea gândirii sale.

Ea își folosește neașteptata notorietate pentru a aduce în atenție cauza fetelor din Pakistan și Afganistan.

PAPA FRANCISC

Când a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru, la 13 martie, a fost o surpriză enormă, dar și un șoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar și un comunicator mai abil, el pare dispus să abordeze problemele dificile pe care predecesorii săi au preferat să le evite și în măsură să refacă imaginea Bisericii în rândul catolicilor și nu numai.

EVAN SPIEGEL

Este „steaua în ascensiune” a rețelelor de socializare. În momentul în care Twitter își făcea o intrare senzațională la Bursă, tânărul american în vârstă de 23 de ani și-a permis să refuze cele trei miliarde de dolari oferite de Facebook în schimbul achiziționării Snapchat, sistemul său ce permite schimbul de fotografii și imagini video, care se autodistrug după câteva secunde.

Conceptul, al cărui co-inventator este, face furori în rândul tinerilor la sfârșitul acestui an.

BEN AINSLIE

Angajată în Cupa Americii, Team Oracle USA a trecut în câteva zile de la chinurile unei înfrângeri anunțate la o incredibilă victorie. Această reușită, una dintre cele mai frumoase ale anului sportiv, i se datorează britanicului Ben Ainslie, cvadruplu campion olimpic chemat în ajutor în plină competiție pentru a reface tactica echipei.

După opt victorii, americanii păstrează cupa în detrimentul neozeelandezilor și se pot lăuda cu o răstunare de situație fără precedent.

ADELE EXARCHOPOULOS

Ea a provocat emoții puternice la Festivalul de la Cannes pentru rolul din „La Vie d’Adele”, pelicula regizată de Abdelatif Kechiche.

Tânăra actriță franceză în vârstă de 20 de ani joacă rolul unei liceene care se îndrăgostește cu pasiune de o altă femeie.

Dar nimeni nu vede filmul drept unul despre homosexualitate, într-un moment în care atât în Europa, cât și în America, cuplurile gay obțin dreptul de a se căsători. Semn al timpurilor, „Adèle” nu este o operă militantă, ci doar o poveste de dragoste filmată natural.

CAMILA VALLEJO

Este una dintre noile fețe, foarte fotogenice, a mișcărilor de contestare multiforme care agită în prezent mai multe țări din America Latină.

Inspiratoare a protestelor studențești care au avut loc în Chile în 2011, comunistă, ea a fost aleasă recent, la 25 de ani, deputată în Parlamentul unei țări a cărei clasă politică este din ce în ce mai dominată de femei.

Socialista Michele Bachelet a recâștigat președinția în fața conservatoarei Evelyn Matthei într-o regiune în care alte femei dețin primele roluri în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner și braziliana Dilma Rousseff.

PRINȚUL GEORGE

Popularitatea excepțională a familiei regale în Marea Britanie este reprezentată anul acesta de bebelușul regal, prinul George, și de parcursul impecabil al părinților săi, prințul William, și soția sa, Kate.

George este cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său și bunicul său, Charles, care, la 65 de ani, încă își așteaptă momentul de glorie.

După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea din Belgia sau din Olanda, au reușit să-și reînnoiască imaginea.

JAMES FOLEY ȘI JURNALIȘTII REȚINUȚI ÎN SIRIA

Implacabil, în 2013, vocile independente care să depună mărturie despre războiul din interiorul Siriei, au fost reduse la tăcere.

Rebelii care au legături cu al-Qaida și-au consolidat controlul asupra unor părți importante din zonele țării controlate de opoziție, în timp ce regimul de la Damasc nu a dat nici cel mai mic semn de compromis.

Jurnaliștii au suferit amenințări, intimidări. Unii au fost uciși și aproximativ 30 de reporteri au fost răpiți, printre care și americanul James Foley, care a contribuit la acoperirea conflictului pentru AFP. Familia sa luptă în prezent pentru ca el să fie găsit și eliberat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului