Planul anti-imigrație al premierului britanic David Cameron. Comisia Europeană, pentru Gândul: Restricțiile pentru români sunt în afara discuției

Planul anti-imigrație al premierului britanic David Cameron. Comisia Europeană, pentru Gândul: Restricțiile pentru români sunt în afara discuției
Publicat: 15/02/2013, 00:26
Actualizat: 05/07/2016, 19:59

Problema imigrației ține în continuare agenda publică din Marea Britanie. David Cameron a declarat, miercuri, în cadrul Prime Minister’s Questions, ședința săptămânală cu membrii Camerei Comunelor (camera inferioară a legislativului britanic), că ia în calcul modificarea regulilor de acces al imigranților la ajutoare sociale, locuințe, servicii de sănătate și justiție, pentru că actualul sistem este nesustenabil și lasă loc abuzurilor. Presa tabloidă din Marea Britanie, însă, aceeași care vorbea recent despre „hoardele de invadatori români și bulgari” care vor lua țara cu asalt din 2014, odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, a înțeles să prezinte altfel declarația lui Cameron: românii și bulgarii care vin de anul viitor în Marea Britanie au calea la justiție închisă.

„Mii de români și bulgari care vor ajunge în Marea Britanie ar putea avea parte de restricționări serioase ale serviciilor juridice, a spus David Cameron ieri. Miniștrii încearcă să vadă dacă pot impune restricții pentru imigranții din alte țări membre UE”, se arată, joi, într-un articol din The Sun.

Contactată de gândul, însă, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, din cadrul Comsiei Europene, a subliniat că, după sfârșitul acestui an, nu se mai poate vorbi despre niciun fel de restricții pentru muncitorii români și bulgari din UK.

Sursa: The Sun

Ce a spus de fapt Cameron

David Cameron nu a spus, însă, ceea ce scrie The Sun că a spus. În primul rând, nu a numit naționalități, românii și bulgarii nefiind menționați la Prime Minister’s Questions (PMQs). „Statul bunăstării (providențial sau asistențial, n.red.) și NHS (sistemul britanic al asigurărilor de sănătate, n.red.) îi ajută pe alegătorii noștri în vremuri grele pentru ei. Poate da premierul asigurări Camerei că ele nu vor fi abuzate de imigranți ilegali și de cetățeni străini care vin aici pentru a beneficia de ajutoare sociale?”, a fost întrebarea adresată de un parlamentar britanic.

În replică, David Cameron a explicat că a prezidat zilele trecute o reuniune ministerială tocmai pe tema posibilelor abuzuri din partea imigranților.

„Multe părți ale prevederilor actuale nu trec simplul test al bunului simț în ceea ce privește accesul la locuințe, servicii de sănătate, justiție și alte lucruri care ar trebui să fie dreptul oricărui britanic, dar care nu sunt dreptul oricărei persoane ce tocmai optează să vină aici”, a declarat liderul de pe Downing Street.

Deși dur în retorica sa – reacție la criticile conservatorilor și euroscepticilor -, Cameron se referea mai ales la imigranții ilegali și la mediatizatele abuzuri ale sistemului ajutoarelor sociale și nu i-a menționat nicio clipă pe români, în ciuda declarațiilor care i-au fost atribuite de anumite segmente din presa englezească.

Întrebarea și răspunsul pe tema imigranților, de la minutul 10.30

În acest context, adevărata problemă din declarația lui Cameron este, mai degrabă, ce fel de modificări se vor face. La scurt timp după sesiunea de întrebări și răspunsuri din Camera Comunelor, Downing Street (guvernul) a refuzat să explice cum va fi restricționat accesul străinilor la justiție și la alte servicii, insistând că problema este abia în stadiu incipient, miniștrii studiind încă opțiunile, relatează The Guardian.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2014, muncitorii bulgari și români vor beneficia pe deplin de libertatea de mișcare de pe piața muncii, întocmai ca ceilalți cetățeni UE. După această dată, nu există nicio posibilitate pentru ca un stat membru să mențină sau să reintroducă măsurile de a restricționa accesul muncitorilor români și bulgari”, a explicat pentru gândul Denise Clarembaux, de la Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, din cadrul Comisiei Europene. DG-ul comisarului Laszlo Andor a subliniat astfel că orice tentativă a britanicilor de a ne ține departe de locurile de muncă disponibile la ei în țară ar fi în afara legislației europene.

„În ceea ce privește beneficiile sociale, trebuie să facem distincție între asigurările sociale (social assistance benefits) și ajutoarele sociale”, a declarat reprezentanta Comisiei Europene. Primele se acordă de obicei pe bază de venit și se dau oamenilor considerați nevoiași. Două exemple sunt ajutorul de venit sau de cazare. „Acestea nu sunt finanțate de contribuțiile individuale, ci de sistemul general de taxe. Cetățenii europeni sau familiile cetățenilor care muncesc în Marea Britanie sunt eligibili pentru asigurări sociale fără nicio condiție”, a mai declarat Clarembaux pentru gândul. De aici se naște una dintre controversele actuale: imigranții acuzați că fac așa-numitul „benefits tourism”, adică un turism al ajutoarelor sociale, nu contribuie, așa cum ar fi corect, la sistemul din care primesc bani.

De cealaltă parte, ajutoarele sociale sunt cele care acoperă situații precum boala, maternitatea ori paternitatea, accidentele de muncă, invaliditatea etc. „Din nou, cetățenii europeni care muncesc în Marea Britanie (fie ei, fie familiile lor) au dreptul la ajutoare sociale la fel ca cetățenii britanic. Cât despre cetățenii europeni care nu sunt activi în câmpul muncii, aceștia devin eligibili după ce trec un test strict al reședinței uzuale (habitual residence test), în urma căruia să dovedească faptul că au o legătură reală cu Marea Britanie”, ne-a mai explicat reprezentanta comisarului pentru Ocuparea Forței de Muncă, subliniind că testul a fost stabilit de comun acord cu toate statele membre, inclusiv cu Marea Britanie, astfel că nici aici nu îi rămâne lui Cameron mult spațiu de manevră.

„Emoțiile” aliaților lui Cameron față de români și bulgari

Cu o zi înainte de declarațiile conservatorului Cameron, Nick Boles, ministru al planificării sociale, a declarat pentru The Spectator că are „emoții” cu privire la impactul valului de imigranți din România și Bulgaria la care se așteaptă presa și unii politicieni britanici de anul viitor.

„Ar fi trebuit să fim mai îngrijorați decât am fost în cazul ultimului val de țări membre cu privire la presiunea asupra sistemului de locuințe și a altor servicii publice”, a declarat ministrul, o referire clară la Polonia, principalul motiv al exagerărilor actuale privind „hoardele de români și bulgari”. Numărul imigranților polonezi care au venit în 2004 în Marea Britanie a fost mult subestimat înainte de ridicarea restricțiilor și s-a ajuns într-o situație „foarte, foarte dificilă”, după cum o descrie Boles, ale cărei efecte „vor afecta o generație întreagă”.

„Cred în totalitate că ei (strănii care s-au stabilit în Marea Britanie, n.red.) au aceleași drepturi la o locuință ca și tine sau ca și mine. Adevărul este, însă, că o astfel de situație pune multă presiune pe un sistem care este deja depășit. Deci da, aș avea emoții (pentru numărul și ce fel de români și bulgari vor emigra în Marea Britanie din 2014, n.red.)”, a mărturisit Nick Boles, unul dintre aliații lui David Cameron.

Ușa britanicilor, larg deschisă pentru indieni

Emoțiile britanicilor față de potențialii imigranți est-europeni dispar când părăsesc continentul. Deși le promite cetățenilor lui că va limita numărul imigranților din țări precum România și Bulgaria, David Cameron pornește la „curtat” indieni. Primul-ministru de la Londra va merge săptămâna viitoare în India, pentru a le spune tinerilor că Marea Britanie va fi „foarte primitoare” dacă vor veni să studieze și să muncească aici, arată The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!