PLANUL NATO pentru aliații cu restanțe la apărare. Trump, enervat că SUA au dat mai mulți bani decât toate statele din NATO la un loc. UPDATE

PLANUL NATO pentru aliații cu restanțe la apărare. Trump, enervat că SUA au dat mai mulți bani decât toate statele din NATO la un loc. UPDATE
Publicat: 26/05/2017, 08:50

„Îngrijorările grave de securitate sunt motivele pentru care am fost direct cu statele membre NATO și cu secretarul general Stoltenberg, atunci când am spus că membrii Alianței trebuie să contribuie într-un final și să-și îndeplinească obligațiile financiare. Dar 23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc atât cât ar trebui pentru apărare. Nu este corect pentru cetățenii plătitori de taxe din Statele Unite”, a declarat Trump.

Președintele american a subliniat că SUA au alocat pentru apărare mai mulți bani decât toate țările din NATO la un loc.

„Multe dintre aceste țări datorează sume imense de bani din anii precedenți. În ultimii opt ani, SUA au cheltuit pentru apărare mai mult decât toate țările din NATO la un loc. Dacă fiecare stat membru ar fi alocat doar 2% din PIB pentru industria de apărare în 2016, am fi avut 190 de miliarde de dolari pentru sistemul comun de apărare și pentru finanțarea altor programe NATO. Având în vedere restanțele financiare și amenințările în creștere, chiar și alocarea a 2% din PIB este insuficientă pentru a acoperi deficiențele și pentru a moderniza forțele NATO. Avem mult de recuperat pentru acei ani pierduți”, a mai spus Trump.

Liderul de la Casa Alba s-a referit și la atacul terorist care a avut loc într-o sala de concerte din orașul Manchester, în urma căruia 22 de persoane au murit, iar 116 au fost rănite.

„Recentul atac terorist de la Manchester demonstrează profunzimea răului cu care ne confruntăm. Copii nevinovați și mulți alții au fost uciși și răniți în mod oribil. A fost un atac barbar asupra civilizației noastre. Noi toți cei care prețuim viața trebuie să ne unim pentru a găsi și înlătura acești ucigași și extremiști. Sunt niște ratați, trebuie să-i excludem din societate. Nu vom renunța niciodată la hotărârea de a înfrânge terorismul și de a obține securitatea, prosperitatea și pacea de durată”, a spus Donald Trump.

Președintele american apreciază că actele teroriste vor continua în lume dacă nu vor fi luate măsuri stricte privind imigrația și alte amenințări.

„Terorismul trebuie oprit… altfel ororile pe care le-am văzut în Manchester și în multe alte locuri vor continua mereu. Am văzut mii de oameni cum pătrund în țările noastre și în multe cazuri nu avem nicio idee cine sunt aceștia. Trebuie să fim puternici și să fim vigilenți. NATO trebuie să includă în viitor o atenție deosebită în privința terorismului și imigrației, amenințărilor din partea Rusiei, precum și în privința granițelor estice și sudice ale NATO”, a spus Trump la Bruxelles.

Iohannis: România și-a atins obiectivele

Președintele KlausIohannisa declarat joi că reuniunea NATO de la Bruxelles a contribuit la „asigurarea unei apărări solide a României și la un rol vizibil al țării noastre”. Șeful statului a discutat pentru prima dată cu Donald Trump și cu Emmanuel Macron.

„După discuțiile de astăzi, NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și mai ales unită. Am salutat la reuniune reiterarea fermă de către președintele Trump a angajamentului SUA pentru alianță, pentru apărarea colectivă și consolidarea flancului estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creștere a finanțării inițiativei de reasigurare europeană în 2018 de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde de dolari”, a declarat președintele KlausIohannis.

Șeful statului a prezentat, în fața aliaților NATO, planul României în ceea ce privește alocarea a doi la sută din PIB pentru apărare, subliniind faptul că modul în care vor fi cheltuiți banii va fi stabilit de guvern.

„Am subliniat importanța unei relații transatlantice solide, în sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui aliat. Faptul că România a alocat deja doi la sută din PIB la apărare este foarte apreciat de aliații noștri, însă este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de guvern”, a mai spusIohannis.

În cadrul reuniunii a fost adoptat un document prin care va fi monitorizat, pe baza unor raportări anuale, modul în care fiecare stat face pași în atingerea obiectivului de alocare a două procente din PIB pentru apărare. 20 la sută din bani ar urma să fie alocați pentru investiții și cercetare.

„În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naționale pe trei componente pentru fiecare țară în parte, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a pașilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv. Angajamente de creștere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea țintei de doi la sută din PIB, din care cel puțin 20 la sută pentru investiții și cercetare-dezvoltare, angajamente de investiții în capabilități moderne pentru îndeplinirea țintelor asumate la nivelul NATO și angajamente privind contribuțiile naționale la operații, misiuni, precum și alte activități. Un document aliat a fost adoptat astăzi în plen pe acest subiect”, a precizat președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Apple ar urma să lanseze noi iPad-uri, după un an de pauză
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic