POLITICĂ. Scandal uriaș în America. Pentagonul, acuzat că-i face campanie electorală lui Donald Trump!

POLITICĂ. Scandal uriaș în America. Pentagonul, acuzat că-i face campanie electorală lui Donald Trump!
Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org
Publicat: 03/06/2020, 10:36

Dincolo de luptele de stadă, în America se dă și un alt război. Cel pentru Casa Albă. Iar cursa electorală este presărată cu atacuri în rafală, cum este cel mai recent lansat de tabăra democrată, care îl acuză pe Donald Trump că folosește Pentagonul pentru a-și face campanie!

Acuzat că se lasă folosit de Donald Trump în scopuri politice, Departamentul Apărării din Statele Unite a încercat să se distanţeze de preşedintele american. Totul, pe fondul desfăşurării a sute de soldați înarmați la Washington și a unor afirmaţii periculoase făcute de șeful Pentagonului, Mark Esper.

Mark Esper și generalul Milley l-au flancat pe Trump la o plimbare prin Washington

Într-o ţară în care militarii sunt veneraţi, Mark Esper a stârnit îngrijorare declarând luni că forţele de ordine trebuie „să domine câmpul de bătălie” pentru a restabili ordinea în capitala Americii, în timp ce sute de mii de americani protestează împotriva brutalităţilor poliţieneşti, a rasismului şi inegalităţilor sociale exacerbate de criza de Covid-19.

Esper şi şeful Statul Major Interarme american, generalul Mark Milley, s-au afişat alături de Donald Trump atunci când acesta a mers pe jos, luni seara, în faţa bisericii Sf.Ioan, clădire emblematică din apropierea Casei Albe, vandalizată de protestatari.

Esper s-a aflat în primul rând al responsabililor administraţiei, aproape de Donald Trump, când acesta a fost fotografiat în faţa bisericii cu o Biblie în mână, la câteva minute după dispersarea cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene a persoanelor care manifestau în apropierea Casei Albe. Generalul Milley a fost filmat mergând în ţinută de camuflaj în spatele lui Trump, scrie Business Insider.

Opoziția democrată trage cu gloanțe oarbe. Ce zice Martin Dempsey

Toate acestea au stârnit consternare în rândul opoziţiei democrate şi printre foşti responsabili militari.

„America nu este un câmp de bătălie. Concetăţenii noştri nu reprezintă inamicul”, a reacţionat pe Twitter fostul şef de stat major american, generalul (r.) Martin Dempsey.

Un înalt responsabil al Pentagonului a dat asigurări că, atunci când a vorbit despre un „câmp de bătălie”, Esper nu avut niciun gând ascuns şi că, fiind el însuşi fost militar, nu a făcut altceva decât să se exprime într-un „jargon militar”. Cât despre prezenţa generalului Milley în spatele preşedintelui Trump în cursul unei ieşiri din Casa Albă, ea ar fi fost involuntară, a adăugat acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele Trump le-a spus celor doi „că vrea să vadă trupele desfăşurate în exterior”, a explicat sursa din Pentagon, asigurând că nici Esper, nici generalul Milley „nu ştiau că forţele de ordine deciseseră să evacueze zona”.

Joe Biden acuză: „Trump a transformat SUA într-un câmp de bătălie minat de vechi ranchiuni”

Candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, l-a acuzat marţi pe Donald Trump că ar fi „transformat SUA într-un câmp de bătălie minat de vechi ranchiuni şi noi temeri”.

Congresul s-a sesizat în legătură cu această situaţie, iar preşedintele Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor, Adam Smith, şi-a exprimat îngrijorarea marţi faţă de conducerea „autocrată” a preşedintelui Trump şi faţă de „modul în care ea afectează judecata ierarhiei militare”. „Rolul armatei americane în menţinerea ordinii pe teritoriul SUA este limitat prin lege”, a amintit el.

O lege interzice de fapt utilizarea soldaţilor activi în misiuni de menţinere a ordinii, cu excepţia cazului în care s-ar produce o insurecţie. În caz de dezordine publică, revine fiecărui stat american să apele la foşti poliţişti rezervişti din Garda Naţională.

Kaleth Wright, pilot în US Air Force: „Eu sunt George Floyd!”

Minorităţile sunt pe larg reprezentate în cadrul armatei americane, considerată un mod de a accede din punct de vedere social, şi nemulţumirea era palpabilă printre militari la o săptămână după moartea la Minneapolis a lui George Floyd, un afro-american de 46 de ani, asfixiat de un poliţist alb.

„Eu sunt George Floyd!”, a transmis, prin Twitter, Kaleth Wright, unul dintre militarii afro-americani cei mai cunoscuţi. „La fel ca cea mai mare parte a aviatorilor de culoare, sunt ultragiat să văd un alt afro-american murind la televiziune sub ochii noştri”, a spus el. „Ceea ce li se întâmplă prea des în această ţară afro-americanilor victime ale brutalităţilor poliţieneşti ar putea să mi se întâmple şi mie”, a adăugat Kaleth Wright în unul din mesaje care a avut un larg ecou.

El a primit sprijin public în special din partea celui mai înalt gradat din ierarhia Forţelor aeriene, generalul Dave Goldstein, care într-o scrisoare adresată comandanţilor de unităţi a calificat moartea lui George Floyd drept „tragedie naţională” şi a anunţat că va participa miercuri, împreună cu Wright, la o dezbatere online despre rasism.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021