POLITICI DE SĂNĂTATE. Înaltul Reprezentant al UE: „Coordonarea poate fi o cale de stocare a resurselor la nivel european”/ Minouche Shafik: „Nu puteți rezolva o pandemie globală la nivel național”

POLITICI DE SĂNĂTATE. Înaltul Reprezentant al UE: „Coordonarea poate fi o cale de stocare a resurselor la nivel european”/ Minouche Shafik: „Nu puteți rezolva o pandemie globală la nivel național”
Publicat: 07/05/2020, 19:31
Actualizat: 07/05/2020, 19:47

Uniunea Europeană ar trebui să adopte o abordare mai federalizată a politicilor sale de asistență medicală, potrivit șefului său de politică externă.

Într-un interviu exclusiv acordat pentru  Euronews, Josep Borrell a declarat că blocul comunitar ar trebui să fie mai bine coordonat în modul în care gestionează situațiile de urgență în sănătate în viitor – inclusiv prin combinarea resurselor.

UE a criticat lipsa unei politici combinate în ceea ce privește gestionarea coronavirusului. Rezultatul a fost că fiecare stat membru a adoptat propriile proceduri de blocare, testare și imigrare.

Sănătatea este acum o problemă de securitate

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a declarat pentru Euronews că pandemia COVID-19 a făcut din sănătate o problemă de securitate – și nu doar o problemă pentru spitalele din statele membre:

„Ar fi bine să ne gândim la ce fel de răspuns poate oferi Uniunea Europeană în ansamblu în viitor”.

„Coordonarea poate fi o cale, stocarea resurselor la nivel european poate fi o altă modalitate. Nu are sens că fiecare țară să aibă propriile stocuri”.

Înalt Reprezentant al Uniunii Europene

„Acest lucru trebuie discutat între statele membre. Pentru a da mai multe competențe (puteri) Uniunii Europene ar fi necesară renegocierea tratatelor, care nu se află pe ordinea de zi.

„Dar poate că statele membre pot fi de acord să acorde Uniunii Europene un rol mai important în coordonarea competențelor lor”.

Minouche Shafik (director Londol School of Economics) spune că tentantația în criza coronavirusului este de a crede că soluțiile la pandemie se află la nivel național și spune că cooperarea internațională, extrem de inadecvată până în prezent, va fi vitală dacă pandemia nu va reapărea.

„Unul dintre paradoxurile acestei pandemii este că, chiar dacă suntem forțați să ne întoarcem spre interior, avem nevoie de cooperarea reciprocă mai mult ca niciodată. Cei mai mulți dintre noi devenim mai încrezători în sine – rămânem acasă, ne angajăm mai puțin cu ceilalți, chiar îndeletnicim activități gospodărești. Și totuși, numai dacă toată lumea se comportă într-o manieră responsabilă colectiv, vom putea reduce infecțiile și, în cele din urmă, să ne normalizăm viața economică și socială”, potrivit LSE. 

„Același paradox se aplică economiei mondiale și provocărilor globale de sănătate cu care ne confruntăm. De asemenea, statele națiuni se îndreaptă spre interior și aruncă resurse fără precedent pentru a combate pandemia. Dar pandemia nu respectă granițele. Chiar dacă o țară o învinge, riscurile revenirii acesteia sunt mari atâta timp cât ea continuă să plagieze restul lumii. Lumea este încă interconectată, doar în diferite moduri”.

Răspunsul pentru sănătate trebuie să fie, de asemenea, global

„Nu puteți rezolva o pandemie globală la nivel național. La fel cum răspunsul economic trebuie să fie global, tot așa, răspunsul la sănătate trebuie să includă ajutorarea sistemelor de sănătate ale celor mai sărace țări. Riscurile de răspândire este în țările în care distanțarea socială nu este posibilă”..

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping