„Portița” pe care Guvernul Spaniei i-o deschide lui Puigdemont. Măsura pe care ar putea-o lua liderul Cataloniei pentru ca Rajoy să nu activeze articolul 155

„Portița pe care Guvernul Spaniei i-o deschide lui Puigdemont. Măsura pe care ar putea-o lua liderul Cataloniei pentru ca Rajoy să nu activeze articolul 155
Publicat: 18/10/2017, 16:23

Totuși, surse guvernamentale citate de El Pais au dat asigurări că Guvernul ar putea considera ca alternativă situația în care Puigdemont ar convoca alegeri, fără, însă, a confirma efectiv că a declarat independența Cataloniei.

Totul este gata pentru ca Rajoy să-și convoace miniștrii, în condițiile în care termenul expiră joia aceasta. Oricum ar fi, activarea articolului 155 din Constituția Spaniei nu este automată. Dimpotrivă, formalitățile necesare pentru aprobarea sa în Senat ar putea dura mai multe zile, în funcție de viteza cu care Rajoy va gestiona procesul. Această situație deschide fereastra oportunităților pentru ca Puigdemont să convoace alegeri, în contextul situației sale dificile și al tensiunilor interne.

Partidele privesc acest avans electoral ca pe cea mai bună soluție a conflictului instituțional dintre Guvern și Generalitate. Totuși, au mai precizat sursele citate, Puigdemont va evita activarea articolului 155 doar convocând alegeri care să nu fie însoțite de confirmarea că ar declara independența Cataloniei, iar alegerile trebuie să fie unele autonome normale.

Cum regiunea nu are o legislație electorală proprie, convocarea scrutinului autonom catalan s-ar face printr-o lege organică ce ține de Regimul Electoral General, pentru care ar trebui îndeplinite câteva norme clar stabilite. Dacă Puigdemont va decide să cheme oamenii la vot, conform termenelor stabilite prin această reglementare și dacă își dorește ca alegerile să aibă loc anul acesta, înaintea sărbătorilor de Crăciun, demersul ar trebui inițiat cel târziu miercurea viitoare, 25 octombrie, întrucât e nevoie ca între convocare și scrutinul propriu-zis să fie minimum 54 de zile.

Dacă se întâmplă acest lucru, în Catalonia vor avea loc alegeri pe 17 decembrie. În orice caz, Guvernul continuă să vehiculeze măsurile ultimative derivate din articolul 155 din Constituția spaniolă.

Tot miercuri,Guvernul Spaniei a lansat un apel către liderul catalan Carles Puigdemont să acționeze „cu grijă” privind independența regiunii și a reiterat avertizarea privind activarea Articolului 155 din Constituția Spaniei, prin care va fi anulată autonomia guvernului Cataloniei, relatează Reuters.

„Îi cer lui Puigdemont să acționeze cu grijă, într-un mod echilibrat, pentru a pune mai întâi interesele tuturor cetățenilor, atât cei spanioli, cât și cei catalani”, a spus premierul Mariano Rajoy.

Liderul guvernului central de la Madrid a transmis că va acționa cu prudență și echilibru, iar aplicarea Articolului 155 din Constituție va fi o măsură de ultimă instanță, „o decizie pe care guvernul nu ar vrea să o ia, dar ar putea fi forțat”.

Rajoy a transmis că suspendarea autonomiei Cataloniei nu va rezolva problemele, fiind semnul unei „erori grave” și „eșecul politicii și a dialogului”, iar implementarea efectivă a măsurii va fi dificilă.

Vicepremierul Soraya Seenz de Santamaria a avut o poziție mai categorică și a transmis că Spania va continua demersurile pentru suspendarea autonomiei Cataloniei dacă liderul regional Carles Puigdemont va confirma proclamarea independenței.

Marți, Executivul Cataloniei a transmis că nu renunță la cauza pentru independență și va oferi același răspuns către guvernul central de la Madrid, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al guvernului, Jordi Turull, după decizia Curții Constituționale privind invalidarea legii referendumului.

„Joi, nu vom oferi ceva diferit față de ce am transmis luni. Nu sunt surprins de decizia Curții. S-au mișcat rapid, nu? Ne confruntăm cu o putere executivă a statului care folosește ramura judiciară pentru a bloca legislativul. Organizarea unui referendum nu este o infracțiune, pentru că a fost decisă de către Congres. Dar nu vom rămâne în contemplare pentru a urmări cum sunt ocupate instituțiile catalane. Pentru guvern, obiectivul referendumului din 1 octombrie este irevocabil, iar renunțarea nu face parte din scenariile noastre”, a spus Turull.

Legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independență nu respectă Constituția Spaniei, a anunțat marți Curtea Constituțională.

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât „legea depășește puterile statului în materie de consultări sau referendum și încalcă, printre alte principii constituționale, supremația Constituției, suveranitatea națională și unitatea indisolubilă a Spaniei”.

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a anunțat că liderul catalan Carles Puigdemont are timp până joi să renunțe la proclamarea independenței Cataloniei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier