Mircea Olteanu
10.08.2019
Internațional

Posibil accident nuclear. Rosatom anunță că cinci din angajații săi au murit în urma accidentului de la Arhangelsk – VIDEO

Posibil accident nuclear. Rosatom anunță că cinci din angajații săi au murit în urma accidentului de la Arhangelsk – VIDEO
Agenția rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunțat sâmbătă dimineață că cinci dintre angajații săi au murit în urma unei explozii care s-a produs joi la o bază militară din regiunea Arhangelsk, în cursul testării unei rachete cu combustibil lichid, informează Reuters, citând agenția rusă de stat RIA.

Alți trei angajați ai agenției au fost răniți, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

Inițial autoritățile ruse au comunicat că două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, iar în zona orașului Severodvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creștere a radioactivității pentru o perioadă scurtă de timp, însă mesajul a fost șters fără nicio explicație.

Potrivit presei ruse, autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump a declarat, sub protecția anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhangelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.

 

Inchide