Povestea românului care a candidat la europarlamentare în Marea Britanie și și-a făcut campanie pe strada extremistului Nigel Farage: „Nu vă închipuiți ce amenințare reprezintă UKIP la adresa românilor”

Publicat: 31/05/2014, 17:38
Actualizat: 29/07/2014, 17:12

Tommy Tomescu, un dentist din București stabilit în 2010 la Londra, a încercat să devină, în ultimul an, vocea românilor țintiți de atacurile xenofobe ale UK Independence Party (UKIP), partidul extremist care a câștigat alegerile europarlamentare din Marea Britanie. Este exact anul în care formațiunea condusă de Nigel Farage și-a intensificat discursul xenofob la adresa est europenilor, iar rezultatele au fost vizibile. „Nu vă închipuiți gradul de amenințare la adresa românilor pe care îl reprezintă UKIP”, avertizează medicul stomatolog, amintind că în ultimul an a crescut numărul atacurilor rasiale la adresa imigranților în general și a românilor în special.

UKIP a obținut la scrutinul desfășurat săptămâna trecută un scor de 26,77%, detronându-i în preferințele alegătorilor pe laburiști (24,74%) și conservatori (23,31%). Sunt trei explicații pentru succesul răsunător al extremiștilor lui Farage la electorat, în opinia lui Tomescu. „O mare parte din alegatori consideră ca este un vot de protest impotriva partidelor care i-au mințit și a UE, o altă parte își dorește ca Marea Britanie să fie o țară complet independentă de Uniunea Europeană. A mai existat un vot de protest și în urmă cu cinci ani, dar nu de asemenea proporții. Există însă și alegătorii rasiști, care au votat în trecut cu British National Party, partid catalogat ulterior drept fascist. Este interesant ce s-a întâmplat cu această formațiune politică, pentru că, după ce a primit eticheta „fascist”, și-a pierdut masiv din susținere„, spune Tommy Tomescu, care speră ca același lucru să se întâmple și cu UKIP.

„Presa a început deja să atragă atenția asupra extremismului UKIP și sunt deja mulți cărora britanici li se pare grav faptul că a obținut acest scor la alegeri”, a văzut medicul stomatolog. Însă nu a putut să nu remarce cum și celelalte partide britanice au început să împrumute element din discursul UKIP, în momentul în care au remarcat succesul de care se bucură în fața electoratului.

Mesajul zilei: dați-i SHARE pe Facebook și vă asigurăm că va ajunge până la Londra.

ACCESEAZĂ SITE-UL „WHY DON’T YOU COME OVER?”

„FAR-RIGHT”- cuvintele care ar trebui să sperie orice român

Nu au câștigat ei, am pierdut noi

Primele efecte ale votului extremist din Uniunea Europeană au apărut deja

A obținut peste 10.000 de voturi cu un partid înființat în urmă cu mai puțin de două luni

Tommy Tomescu lucrează la Londra ca dentist, este asistent universitar la King’s College și a înființat o asociație a dentiștilor români pentru cei aproximativ 400 de medici stomatologi care lucrează în Marea Britanie. Este co-președinte al Asociației împotriva Discriminării Românilor și Bulgarilor și președintele Particului Europenilor, formațiune politică pe care a înființat-o în urmă cu mai puțin de două luni, la 1 aprilie, pentru a apăra interesele imigranților din Europa Centrală și de Est. „M-am decis să candidez la alegerile europarlamentare ca o formă de protest față de curentul extremist împotriva românilor”, povestește Tomescu. A plătit din buzunar taxa de înscriere în alegeri de 5.000 de lire sterline, a sperat că va lua 5.000 de voturi, dar a obținut 10.771. „Un scor foarte bun, în condițiile în care nu am avut bani să ne facem campanie electorală”, e de părere medicul stomatolog, care a văzut ce înseamnă xenofobia în cei patru ani petrecuți la Londra.

„O colegă de-a noastră, medic generalist, a fost agresată verbal de un pacient care i-a spus că ea, ca româncă, n-ar trebui vreodată să aibă voie să profeseze în Marea Britanie, ceea ce este un atac rasist. A depus plângere împotriva lui și a fost dată afară de la cabinetul în care lucra. În cele din urmă, instanța l-a condamnat pe pacient la plata a 50 de lire. Chiar comentam între noi: „Asta înseamnă că pot să comit și eu un act de agresiune împotriva cuiva, mă costă doar 50 de euro””, povestește Tommy Tomescu.

Un român în orașul lui Nigel Farage: filmul difuzat de „The Guardian”

În momentul în care a ascultat una dintre cele mai recente afirmații rasiste ale lui Nigel Farage, conform căreia acesta nu ar vrea să aibă vecini români, Tommy Tomescu a decis să ia atitudine. S-a dus, împreună cu jurnaliștii de la The Guardian, în Westerham, chiar în orașul lui Nigel Farage.

Înarmat cu o pungă de Eugenia în care a pus și alte dulciuri românești a bătut la uși ca să îi servească pe vecini cu o prăjitură și să le spună că vrea să se mute în cartier. „Prima dată am discutat cu un taximetrist, care mi-a spus că îl susține pe Farage și că nu vrea să fie filmat. Apoi, am luat un alt taxi, iar șoferul nu avea nicio problemă cu românii. Am vorbit cu vecinii lui Farage, era o doamnă care stătea chiar la două case de el și spune că este în dezacord cu ceea ce susține, că nu se simte reprezentată de acest om politic”, povestește românul. În înregistrarea video o femeie în vârsă îi spune lui Tommy Tomescu că este „Pământul lui Dumnezeu. Nu contează unde stai”, în timp ce o tânără care stă chiar în barul frecventat de Nigel Farage este mult mai tranșantă: „Dacă ai dreptul să stai aici, ai dreptul să stai aici și gata”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?