Poveștile a doi imigranți zguduie Italia

Poveștile a doi imigranți zguduie Italia
Publicat: 01/09/2015, 10:36
Actualizat: 01/09/2015, 11:37

Dubla tragedie a zguduit Italia, care se zbate cu un aflux masiv de imigranți, și a provocat o aprigă dezbatere politică, în care partidele de opoziție acuză Guvernul că face prea puțin pentru a-i proteja pe oamenii obișnuiți.

Poliția a arestat duminică un tânăr în vârstă de 18 ani originar din Coasta de Fildeș, după ce a descoperit că avea asupra sa un telefon mobil, un laptop și o cameră video când s-a întors la centrul de recepție pentru imigranți în care trăiește de când a ajuns în Sicilia, cu barca, în iunie.

Imediat după aceea poliția i-a găsit pe adevărații proprietari ai bunurilor – ambii erau morți. Vincenzo Solano, în vârstă de 68 de ani, a fost găsit tăiat la gât în apartamentul său, iar soția sa, Mercedes, în vârstă de 70 de ani, a murit după ce, se pare, a căzut de la balcon.

Tânărul din Casta de Fildeș, al cărui nume și fotografie au fost publicate de toată presa italiană, a declarat că a găsit bunurile sub un copac. Poliția analizează urme de sânge de pe hainele sale.

El nu a fost inculpat încă, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe politicienii populiști antiimigrație să se arunce asupra acestui caz, să denunțe faptul că criza imigranților a scăpat de sub control și să ceară să fie introduse măsuri de controal și mai stricte asupra nou-veniților.

„Un cuplu de bătrâni masacrat în Catania, un «refugiat» reținut. Din ce război a scăpat acest tip?”, a scris, într-un mesaj postat pe Facebook, Matteo Salvini, liderul Partidului Liga Nordului. El îndeamnă, de asemenea, la închiderea centrului de imigranți care-l găzduiește pe bărbat.

„INVAZIA trebuie oprită cu orice preț. (Premierule Matteo) Renzi și (ministrule de Interne Angelino) Alfano, câți morți aveți pe conștiință?”, a mai scris el.

Susținători ai Guvernului, indignați, ripostează acuzându-i pe criticii Executivului că se pretează la un joc murdar pentru câștiguri politice „ieftine”.

Ei subliniază, totodată, moartea, sâmbătă, a lui Anatolii Korol, un imigrant ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a fost împușcat mortal la Napoli (nord), după ce a încercat să apere de atacatori înarmați și mascați personalul unui supermarket în care avea loc un jaf armat.

Korol se afla în Italia de zece ani, avea un loc de muncă și o familie. El a murit în fața fiicei sale. Acum este prezentat ca un exemplu pozitiv de imigrant și a fost lăudat de către guvernatorul regional din Napoli ca un „martir al justiției”.

Stefano Esposito, un senator din cadrul Partidului Democrat al lui Renzi, a declarat că afirmațiile lui Salvini despre cazul din Sicilia sunt „nedemne”.

„Dacă chiar am fi nevoiți să-ți răspundem, cum explici (cazul) constructorului ucrainean, omorât acum două zile în timpul unui jaf armat în timp ce încerca să oprească niște infractori care este posibil să fie italieni?”, a declarat el luni.

Peste 111.000 de imigranți și refugiați au ajuns până acum, anul acesta, pe țărmurile Italiei, umplând până la refuz centrele locale de recepție și determinând Guvernul să ceară ajutorul partenerilor săi din Uniunea Europeană (UE).

Partidele de extremă dreapta au îndemnat la o abordare mai în forță, iar retorica lor inflamatoare câștigă tot mai multă susținere. Liga Nordului, al cărei fief se află în nord, a devenit în prezent al treilea cel mai important partid, cu o susținere de 15%, de la doar șase la sută în urmă cu un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...