Premieră în Germania: stânga radicală se pregătește să preia conducerea unui land

Premieră în Germania: stânga radicală se pregătește să preia conducerea unui land
Publicat: 17/11/2014, 12:46

Fostul sindicalist Bodo Ramelow, în vârstă de 58 de ani, urmează să încheie la mijlocul săptămânii un contract de coaliție guvernamentală, în Turingia, împreună cu social-democrații (SPD) și Verzii. El are șanse foarte mari să devină primul șef de Guvern al unui land provenind din Die Linke, în urma unui vot în Parlamentul regional, pe 5 decembrie.

Această perspectivă a înfiebântat spiritele într-o țară încă marcată de dictatura comunistă, până la a provoca respingerea din partea președintelui Republicii Joachim Gauck și cancelarului Angela Merkel, în pofida faptului că Die Linke – care obține în mod tradițional multe voturi în Est – a făcut parte din guverne regionale, ca de exemplu în landul vecin Brandenburg.

Pe 9 noiembrie, când la Berlin era sărbătorită demolarea Zidului, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat la Erfurt, capitala Turingiei, pentru a spune „nu” Die Linke, cu lumânări în mână, ca manifestanții care au zguduit RDG în urmă cu 25 de ani. „Stasi, afară”, au scandat ei, referindu-se la fost poliție politică est-germană.

Die Linke a fost înființată în 2007, dintr-o alianță între moștenitorii fostului partid comunist SED, la putrere în Germania de Est, și excluși din SPD din Germania de Vest.

„A fost un drum lung, dar ajungem în punctul în care putem scrie un nou capitol în istoria Turingiei”, și-a exprimat satisfacția Bodo Ramelow, într-un interviu pentru AFP, cu câteva zile înainte de încheierea negocierilor de formare a coaliției.

În alegerile regionale de pe 14 septembrie, Die Linke (Stânga), a obținut al doilea scor (28,2%), după Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul lui Merkel (33,5%), care conducea Turingia din 1990, când s-au organizat primele alegeri libere în fosta RDG. SPD (12,4%, față de 18,5% în 2009) a suferit o înfrângere importantă după cinci ani de împărțire a puterii la nivelul regiunii cu CDU. În unanimitate, social-democrații, dar și Verzii, au decis să se alieze cu Bodo Ramelow.

Criticând opțiunea SPD, Merkel a apreciat că viitoarea coaliție este „o veste proastă” pentru Turingia, un mic land forestier și agricol cu 2,1 milioane de locuitori.

– „Proiect de reconciliere”

Și mai marcant este faptul că președintele Joachim Gauck, un fost pastor și activist pentru drepturile omului în RDG, a încălcat neutralitatea politică a funcției pentru a-și exprima îngrijorarea. „Oamenii care au cunoscut RDG și fac parte din generația mea este necesar să facă un efort ca să accepte acest lucru”, a declarat el. „Acest partid (…) s-a distanțat el, în mod real, de ideile în numele cărora SED a oprimat oamenii, pentru ca să avem încredere deplină în el?”, a întrebat șeful statului într-o intervenție la televiziune.

„Eu nu sunt un reprezentant al RDG, iar partidul meu nu este un club nostalgic care ar vrea să reînvie RDG”, i-a răspuns Ramelow, care a crescut în Vest, în landul vecin Hesse, și care se consideră o punte de legătură cu Estul. Coaliția sa este „un proiect de reconciliere”, subliniază el, adăugând că vrea să implementeze „o politică regională pragmatică”.

„Este dificil să dai puterea unui partid care nu și-a făcut curățenie în trecutul istoric”, consideră Mike Mohring, liderul grupului parlamentar CDU din Turingia, afirmând că Die Linke are în continuare în rândul său foști colaboratori Stasi. „Această regiune frumoasă merită altceva decât să fie laboratorul unui Guvern experimental”, a declarat el pentru AFP.

Alianța „Roșie-Roșie-Verde”, respinsă majoritar la nivel național, pare totuși să se bucure de adeziune în Turingia.

Un librar de la Erfurt, Gernod Siering, în vârstă de 39 de ani, care era copil în timpul regimului comunist, consideră că este o oportunitate către „o direcție care nu era posibilă cu CDU”. „Înțeleg că unora le e teamă, pentru că au suferit în timpul RDG”, dar coaliția va „duce o politică realistă”, crede el, adăugând „iar dacă ceva nu merge bine, avem posibilitatea să protestăm”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Medicul și vedeta. Monica Bârlădeanu și Valeriu Gheorghiță, vacanță romantică în Deltă
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic