Premieră în Italia: Un bărbat a fost depistat în același timp cu HIV, variola maimuței și COVID

Premieră în Italia: Un bărbat a fost depistat în același timp cu HIV, variola maimuței și COVID
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24/08/2022, 18:11

Un bărbat din Italia, în vârstă de 36 de ani, a fost testat pozitiv pentru variola maimuței, HIV și COVID-19 în același timp, o premieră.

La puțin peste o săptămână după ce s-a întors din Spania, acolo unde a întreținut relații sexuale cu alți bărbați fără a se proteja, bărbatul a început să aibă simptome precum febră, durere în gât, durere de cap, oboseală și inflamație în zona inghinală.

Acesta s-a prezentat la spital, iar medicii l-au testat pentru coronavirus, rezultatul fiind pozitiv, potrivit ziare.com.

La scurt timp de la acest diagnostic, pacientul a mers la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital din Catania, după ce i-a apărut o erupție pe brațul stâng, iar aceasta s-a transformat în vezicule, care s-au extins pe tot corpul.

Ulterior, bărbatul din Italia a fost diagnosticat și cu HIV și variola maimuței

Acolo, bărbatul a fost testat pozitiv pentru HIV și pentru variola maimuței. După aproape o săptămână, italianul a fost externat din spital și s-a vindecat de COVID și de variola maimuței.

„Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuței și ale COVID se pot suprapune și confirmă că, în cazul co-infecției, colectarea anamnestică și obiceiurile sexuale sunt cruciale pentru a pune diagnosticul corect. Rețineți că tamponul orofaringian al variolei maimuței a fost încă pozitiv după 20 de zile, ceea ce sugerează că acești indivizi pot fi în continuare contagioși timp de câteva zile după remisiunea clinică”, au spus cercetătorii de la Universitatea din Catania.

Potrivit specialiștilor, medicii ar trebui să încurajeze cât mai mult măsurile de prevenție.

„Deoarece acesta este singurul caz raportat de co-infecție cu virusul variolei maimuței, SARS-CoV-2 și HIV, nu există încă suficiente dovezi care să susțină că această combinație ar putea agrava starea pacientului. Având în vedere actuala pandemie SARS-CoV-2 și creșterea zilnică a numărului de cazuri de variola maimuței, sistemele de sănătate trebuie să fie conștiente de această posibilitate”, au adăugat cercetătorii.