Premierul Franței anunță, pe fondul protestelor fermierilor, măsuri de simplificare a procedurilor /”Luptăm pentru INDEPENDENȚA agricolă”

Publicat: 26/01/2024, 21:17

Premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat vineri, pe fondul protestelor masive ale fermierilor, măsuri imediate pentru simplificarea activităților în agricultură, subliniind că vrea menținerea ”suveranității alimentare și energetice” și semnalând că Parisul va bloca Acordul comercial între Uniunea Europeană și națiuni din America Latină (Mercosur).

În contextul în care mai multe autostrăzi din Franța sunt blocate de fermieri, premierul Gabriel Attal s-a deplasat vineri în localitatea Montastruc-de-Salies, situată în departamentul Haute-Garonne.

”Am venit pentru a vă spune în cel mai clar mod posibil care este viziunea Guvernului, a președintelui Republicii, asupra agriculturii. Luptăm pentru independența noastră agricolă, pentru suveranitate. Se vorbește frecvent de cuvântul suveranitate, adică trebuie să depindem mai puțin de alții și mai mult de noi. Nu vreau să depindem de alții în materie de alimentație și pentru niciun subiect esențial pentru țara noastră. Trebuie să ne păstrăm suveranitatea alimentară și energetică, trebuie să ne luptăm permanent pentru agricultura franceză. Trebuie să ne conservăm tradițiile și identitatea. Franța este o putere agricolă”, a afirmat Gabriel Attal.

Premierul Franței a anunțat că va acționa imediat pentru simplificarea procedurilor administrative.

”Voi anunța un efort inedit, inedit prin forța de reacție, în doar câteva zile, inedit prin amploare, voi acționa pe toate fronturile, asupra normelor, asupra simplificării, asupra relațiilor cu Europa, asupra fiscalității, asupra remunerării muncii, pe baza a trei piloni foarte clari: vom acționa foarte rapid pentru a vă proteja veniturile, pentru a vă simplifica și facilita viața și, în final, pentru pregătirea viitorului agriculturii noastre. Și, pentru a vă demonstra că sunt motivat în sensul oferirii unor lucruri concrete, începând de astăzi, decid zece măsuri de simplificare imediată, pe care le voi aplica, în cea mai mare parte, prin decret, începând de mâine”, a subliniat Gabriel Attal.

Prim-ministrul Franței a anunțat, printre altele, planuri pentru simplificarea accesului la resurse de apă, limitarea controalelor administrative și reducerea accizelor la motorina agricolă.

Franța se opune Acordului UE-Mercosur

În plus, premierul Gabriel Attal a anunțat că Parisul va bloca semnarea Acordului comercial negociat de Uniunea Europeană cu națiunile din America Latină (Mercosur).

”Franța se opune clar semnării acestui acord comercial. Reafirm acest lucru foarte clar. Președintele Republicii s-a opus permanent acestui acord și vom continua să ne opunem”, a subliniat Gabriel Attal.

Uniunea Europeană și statele din cadrul Pieței Comune a Sudului (Mercosur) – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – au ajuns în 2019 la un acord de principiu pentru un acord comercial, după aproape 20 de ani de negocieri. Acordul UE-Mercosur ar crea cel mai mare spațiu comercial din lume, implicând aproximativ 780 de milioane de locuitori.

Imediat după declarațiile premierului Franței, agricultorii au început să se retragă de pe autostrăzile pe care le blocau la periferia orașelor Bordeaux, Montpellier și Lyon.

Însă Jérôme Bayle, unul dintre liderii mișcării de protest, a anunțat că se gândește dacă eliberează Autostrada A64, conform cotidianului Le Figaro.

Jordan Bardella, liderul formațiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Națională (RN), din care face parte și Marine Le Pen, a criticat abordarea premierului.

”Gabriel Attal nu a anunțat nimic care să asigure continuarea și înnoirea modelului agricol francez”, a declarat Jordan Bardella.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Washingtonul denunță ”politicile fanteziste” ale premierului Viktor Orban și colaborarea cu Putin

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?