Premierul polonez, lovitură de grație pentru Viktor Orban: „Polonia și Ungaria s-au despărțit. Vrem ca Ucraina să supraviețuiască…”

Premierul polonez, lovitură de grație pentru Viktor Orban: „Polonia și Ungaria s-au despărțit. Vrem ca Ucraina să supraviețuiască...
Publicat: 31/07/2022, 11:20
Actualizat: 31/07/2022, 11:24

Mateusz Morawiecki, omologul polonez a lui Viktor Orban, i-a dat o replică premierului din Ungaria, susținând că „Polonia și Ungaria s-au despărțit”. El a negat că Polonia ia parte la războiul din Ucraina, afirmând că țara sa face doar eforturi pentru a-i ajuta pe ucraineni „să supraviețuiască atacului brutal al Rusiei” și „să-și păstreze integritatea teritorială”, scrie publicația tvn24.pl.

„Vrem ca Ucraina să supraviețuiască și să își păstreze integritatea teritorială, suveranitatea. Cred că acest lucru se va întâmpla”, a declarat premierul polonez.

Viktor Orban, declarații controversate

Premierul polonez a fost întrebat vineri, la o întâlnire cu fermierii, dacă este de acord cu declarațiile omologului său ungar Viktor Orban, care a spus că războiul din Ucraina a zdruncinat cooperarea polono-ungară, care este o axă a Grupului de la Vișegrad. potrivit g4media.ro.

Orban mai spusese că, deși ambele țări au aceleași obiective, ungurii priveau conflictul din Ucraina ca pe un război între două națiuni slave, în timp ce – în opinia sa – polonezii „parcă ar fi parte din luptă”.

Șeful guvernului polonez a comentat că „Polonia nu ia nicio parte în războiul din Ucraina”. „Războiul este purtat de ucraineni”, a adăugat el.

„Lupta eroică a ucrainenilor este susținută de arme – în principal americane, dar și britanice, poloneze și din multe alte locuri – practic din toată Europa, al căror scop este de a-i ajuta (pe ucraineni – n.r.) în apărarea suveranității (lor – n.r.)”, a spus el.

Morawiecki a explicat că, prin acțiunile sale, Polonia încearcă doar să ajute Ucraina „să supraviețuiască presiunii inamicului care o depășește numeric, agresorului, rului, atacului brutal al Rusiei”.

Viktor Orban, declarații extremiste: Țările în care rasele se amestecă „nu mai sunt națiuni”

Nu este prima dată când premierul ungar face declarații controversate. Viktor Orban s-a dezlănțuit și  împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene, într-un discurs susținut la Băile Tușnad, unde a participat la o școală de vară. Afirmațiile lui Orban au atras imediat indignarea partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a afirmat Orban, adăugând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.

Afirmațiile de acest gen ale lui Viktor Orban nu sunt noi, dar de data aceasta au fost formulate în termeni duri, de extremă dreapta, scriu jurnaliștii britanici, care au preluat aceste declarații de-a dreptul halucinante ale liderului maghiar.

Ungaria este membră a NATO, dar Orbán are de mult timp relații calde cu Putin și a petrecut cinci ore la Moscova discutând cu liderul rus, în februarie, cu puțin timp înainte de invazia rusă. Discursul a avut loc la două zile după ce ministrul său de externe a făcut o călătorie surpriză la Moscova pentru discuții și îl plasează cu mult în afara consensului european privind războiul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping