Premierul Spaniei: UE ar putea reevalua relația cu Israelul /Biden i-a spus lui Netanyahu că situația umanitară din Gaza este ”INACCEPTABILĂ”

Premierul Spaniei: UE ar putea reevalua relația cu Israelul /Biden i-a spus lui Netanyahu că situația umanitară din Gaza este ”INACCEPTABILĂ”
Publicat: 04/04/2024, 21:15
Actualizat: 04/04/2024, 21:21

Uniunea Europeană va analiza acțiunile Israelului și ar putea reevalua relațiile bilaterale, avertizează premierul Spaniei, Pedro Sanchez, iar, în contextul tensiunilor generate de atacul soldat cu moartea a șapte angajați umanitari în Fâșia Gaza, președintele SUA, Joe Biden, a discutat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

În februarie, guvernele Spaniei și Irlandei au cerut evaluarea urgentă a ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, pentru a stabili dacă armata israeliană respectă drepturile omului.

”În cazul Uniunii Europene, situația ar fi că există deschidere pentru o dezbatere în Consiliul European pentru a stabili dacă putem continua sau nu această relație strategică. Dar, în primul rând, avem nevoie de o evaluare din partea Comisiei Europene”, a declarat joi premierul Spaniei, Pedro Sanchez, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera.

Pedro Sanchez a reiterat, potrivit agenției Reuters, apelul în sensul unui armistițiu permanent în Fâșia Gaza și a cerut recunoașterea Palestinei ca stat independent și membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite.

Spania, Irlanda, Malta și Slovenia au anunțat deja acțiuni pentru recunoașterea statului palestinian, dar Israelul a semnalat că o astfel de manevră ar fi ”un premiu pentru terorism”.

Biden i-a spus lui Netanyahu că situația umanitară din Gaza este ”inacceptabilă”

Președintele SUA, Joe Biden, a discutat, joi, cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, despre situația umanitară din Fâșia Gaza, pe fondul tensiunilor generate de atacul israelian soldat cu moartea a șapte angajați ai organizației World Central Kitchen (WCK).

”Președintele Biden a subliniat că atacurile asupra angajaților umanitari și situația umanitară generală sunt inacceptabile. A evidențiat clar necesitatea ca Israelul să anunțe și să implementeze o serie de acțiuni specifice, concrete și clare pentru protejarea civililor, pentru reducerea suferințelor umanitare și pentru protejarea angajaților umanitari. A transmis clar că politica SUA în privința Fâșiei Gaza va fi determinată în funcție de evaluările asupra acțiunilor imediate aplicate de Israel”, anunță Președinția SUA.

Președintele Biden a insistat că este ”esențial” un ”armistițiu imediat” pentru ”stabilizarea și îmbunătățirea situației umanitare și pentru protejarea civililor nevinovați”, cerându-i premierului israelian să autorizeze echipa de negociere ”să finalizeze fără întârziere un acord de readucere acasă a ostaticilor”, precizează Casa Albă.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza a ajuns la 33.037 de morți și 75.668 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți în sudul Israelului.

Statele Unite mențin angajamentul de apărare a Israelului

În contextul riscurilor unei riposte a Iranului după atacul israelian asupra Consulatului iranian din Damasc, Biden a reafirmat angajamentul SUA de protejare a Israelului.

”Cei doi lideri au discutat și despre amenințările iraniene la adresa Israelului și a poporului israelian. Președintele Biden a transmis clar că Statele Unite susțin puternic Israelul în contextul acestor amenințări”, subliniază Casa Albă.

Foto: Profimedia

Citește și:

Guvernul Netanyahu se teme de un atac al Iranului, după bombardamentul Israelului asupra Consulatului iranian din Damasc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern