Premierul Slovaciei, Robert Fico, taxat de Parlamentul European. „Sosia” lui Viktor Orban pune frână luptei anticorupție

Premierul Slovaciei, Robert Fico, taxat de Parlamentul European. „Sosia” lui Viktor Orban pune frână luptei anticorupție
Publicat: 17/01/2024, 18:08
Actualizat: 17/01/2024, 18:17

Eurodeputaţii s-au declarat miercuri, cu majoritate zdrobitoare, „profund îngrijoraţi” de modificările planificate ale codului penal din Slovacia şi dizolvarea Procuraturii Speciale (USP), anticorupție. Pe scurt, reformele populiste din Justiție i-ar proteja de urmărirea penală pe aliaţii actualului guvern şi ar pune în pericol fondurile UE dacă se consideră că subminează statul de drept, o problemă care a dus la dispute între Comisia Europeană şi Polonia şi Ungaria. Preşedinta Sloveniei Zuzana Caputova a ameninţat că se va opune prin veto legislaţiei, dar guvernul lui Fico va putea trece peste decizia ei.

Parlamentul European, într-o rezoluţie aprobată de 496 din cei 630 de europarlamentari care au votat, a declarat că modificările necesită mai mult control şi a cerut Comisiei Europene să ia măsuri „pentru a proteja statul de drept şi independenţa judiciară” din Slovacia. Premierul Fico are un profil politic similar cu cel al lui Viktor Orban-Ungaria sau Karl Nehammer-Austria, populiști antieuropeni asimilați ca pioni în solda Moscovei.

Penalii premierului Fico

Comisia Europeană şi Statele Unite au ridicat deja obiecţii cu privire la ritmul rapid al reformei Justiției, după ce guvernul a declarat că va impune dezbaterea legislativă în parlamentul slovac printr-o procedură accelerată. Rezoluţia Parlamentului European precizează că modificarea codului penal şi dizolvarea Procuraturii Speciale (USP) – care a gestionat cazuri majore de corupţie timp de două decenii – „ameninţă integritatea proceselor judiciare, subminează lupta Uniunii Europene împotriva fraudei şi pune în pericol protecţia intereselor financiare ale UE”.

Planul guvernului Fico include, de asemenea, limitarea protecţiei pentru denunţători şi reducerea pedepselor pentru infracţiuni financiare.

USP a deschis o serie de cazuri împotriva liderilor de afaceri şi a ofiţerilor judiciari şi de poliţie, unii legaţi de partidul lui Fico, în urma unei victorii electorale din 2020 a partidelor care promiteau să elimine corupţia. Conform presei slovace, 40 de persoane au fost condamnate, în timp ce alte 130 sunt anchetate sau judecate.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat la jumătatea lunii decembrie că executivul comunitar ar putea lua măsuri împotriva Slovaciei dacă aceasta adoptă modificări ale legislaţiei penale care încalcă legislaţia UE.

Forţat să demisioneze după protestele în masă din 2018 în urma asasinării jurnalistului anticorupţie Jan Kuciak, Fico a revenit la putere pentru a patra oară după alegerile din septembrie. Actualul premier a acuzat USP şi pe şeful acestei instituţii anticorupţie, Daniel Lipsic, fost ministru al justiţiei într-un guvern non-Fico, că sunt părtinitori politic împotriva partidului său, SMER-SSD.

Citiți și: Noul premier al Slovaciei a anunţat încetarea livrărilor de arme către UCRAINA. Totul se limitează la „un ajutor umanitar şi civil”

Robert Fico, desemnat prim-ministru al Slovaciei / Bratislava acuză Moscova de ingerințe electorale

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vești proaste de la meteorologii. Săptămâna Mare începe cu ploi
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...