Presa britanică, despre „Călătoriile lui Gulliver” de Purcărete: „Imaginile sunt deseori șocante și mereu memorabile”

Presa britanică, despre Călătoriile lui Gulliver de Purcărete:  Imaginile sunt deseori șocante și mereu memorabile
Publicat: 19/08/2012, 13:09
Actualizat: 04/07/2013, 17:06

Presa britanică descrie spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” semnat de regizorul Silviu Purcărete – care are reprezentații la Festivalul Internațional de la Edinburgh (9 august – 2 septembrie) – ca fiind o operă viscerală și curajoasă, ce nu va ieși, pentru mult timp, din mintea spectatorilor.”O femeie îmbrăcată în cal boțește pagini din opera lui Jonathan Swift. Din imaginile spectacolului montat la Teatrul ‘Radu Stanca’ din Sibiu, este clar că opera regizorului Silviu Purcărete ‘Călătoriile lui Gulliver’ este departe de a fi o adaptare mot a mot a ‘Călătoriilor lui Gulliver'”, scrie edinburghspotlight.com.

Aceeași publicație scrie că, de fapt, spectacolul este o colecție de tablouri care „au de-a face mai mult cu teatrul corporal decât cu arta dramatică tradițională”. „Starea este, mai degrabă mizantropică. Nebunia existenței umane este, în acest spectacol, la paradă, fie că este vorba de bătrânețe, cu suflul ei bolnăvicios, sau de ultimul lot de copii nou născuți, ce va perpetua o specie nedemnă”, scrie edinburghspotlight.com.

Potrivit acestei publicații, viziunea lui Purcărete este una a grotescului în varianta sa grandioasă, cu ajutorul unor actori experți în mișcarea corporală expresivă și în mânuirea de marionete. „Dialogul în limba română este minimal și este ori supratitrat ori tradus cu ajutorul unui voiceover”, mai scrie publicația online.

Astfel, potrivit jurnaliștilor britanici, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” nu are ca miză respectarea firului narativ a textului original, ci este o producție „foarte vizuală, o lume a visului”. Printre întâmplările grotești ce sunt ilustrate în spectacol se numără tortura unei prostituate sau maniera în care este gătit un bebeluș. „Imaginile sunt deseori șocante și mereu memorabile”, mai scrie aceeași publicație, care notează că această lumea stranie nu este lipsită de umor.

„Deși au rădăcini adânci în absurd, câteva scene, care prezintă diferența dintre uriașul Gulliver și liliputani sunt pline de umor și excelent realizate, cu ajutorul jocului de umbre sau mimei”, mai notează autorul cronicii.

„‘Călătoriile lui Gulliver’ nu este o producție pentru cei care se așteaptă la o ilustrare fidelă a textului lui Jonathan Swift (…) Cu interpretarea unică și viscerală a câtorva teme morbide din carte, Teatrul ‘Radu Stanca’ din Sibiu a creat o operă curajoasă care rămâne în mintea spectatorilor. Și, cu virajele de la scenele ce ilustrează nihilismul gol de sens și sentiment la cele de nebunie ludică, (spectacolul) pare a fi genul de operă de care Swift însuși s-ar fi bucurat”, mai scrie edinburghspotlight.com.

„Călătoriile lui Gulliver” va avea reprezentații la Festivalul de la Edinburgh până pe 20 august, la The King’s Theatre.

Spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” a fost prezentat în avanpremieră pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS), la jumătatea lunii mai și ulterior premiera spectacolului a avut loc la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, pe 26 mai.

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural inițiat în urmă cu trei ani, în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh, și finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, care a constat într-o serie de ateliere ce și-au găsit finalitatea în acest spectacol.

„Seria de exerciții scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru «Vocile din Cimitirul Vesel», producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru, explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea și apartenența”, potrivit TNRS.

Din distribuția spectacolului fac parte Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vișinescu și Alexandru Nicoară.

„Călătoriile lui Gulliver” este al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete pe scena Teatrului Național din Sibiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...