Președintele SUA, Joe Biden, condamnă atacurile de la Kabul şi îi amenință pe teroriști: „Nu vom ierta, nu vom uita, îi vom căuta şi îi vom face să plătească”

Președintele SUA, Joe Biden, condamnă atacurile de la Kabul şi îi amenință pe teroriști: „Nu vom ierta, nu vom uita, îi vom căuta şi îi vom face să plătească”
Președintele american Joe Biden / Sursa foto - ARHIVĂ: Profimedia
Publicat: 27/08/2021, 08:25
Actualizat: 27/08/2021, 10:33

Preşedintele american Joseph Biden a condamnat vehement joi seară, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, atentatele produse în zona Aeroportului din Kabul. De asemenea, el a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis.

„Teroriştii au atacat Aeroportul din Kabul, iar evaluările serviciilor noastre de informaţii atribuie responsabilitatea grupului ISIS-K”, a declarat Joseph Biden într-o conferinţă de presă, referindu-se la ISIS-Provincia Khorasan, filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria.

Liderul de la Casa Albă a avertizat că armata americană îi vor depista pe teroriştii care le-au comis.

„Celor care au comis acest atac şi tuturor celor care vor răul Americii, ei trebuie să ştie următorul lucru: noi nu vom ierta, nu vom uita, îi vom căuta şi îi vom face să plătească. Voi apăra interesele noastre şi ale cetăţenilor noştri. Vom riposta cu forţă şi precizie la momentul oportun, în locul în care vom vrea şi când vom vrea”, a spus el.

Totodată, Joe Biden le-a adus și un omagiu militarilor americani ucişi în atacul de la Kabul.

„Americanii care şi-au pierdut vieţile sunt eroi, eroi care au fost implicaţi într-o misiune altruistă de a salva vieţile altora. Au făcut parte dintr-o misiune de evacuare aeriană fără precedent în istorie”, a precizat preşedintele SUA, care a păstrat un moment de reculegere.

„Am fost în contact permanent cu liderii militari şi cu responsabilii structurilor de comandă de pe teren. Ei au spus clar că putem şi trebuie să finalizăm misiunea. Nu vom fi opriţi de terorişti. Vom continua misiunea de evacuare. Vom evacua cetăţenii americani şi colaboratorii afgani”, a subliniat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a justificat din nou decizia retragerii trupelor din Afganistan.

„Eu nu am avut niciodată ideea că trebuie să sacrificăm vieţi americane pentru a institui un sistem democratic de guvernare în Afganistan, o ţară care nu a fost unită în niciun moment din istorie. Interesul nostru în intervenţia militară a fost să oprim reapariţia reţelei Al-Qaida, să îl prindem pe Osama ben Laden, să eliminăm Al-Qaida din Afganistan, să prevenim repetarea atacurilor. După cum am spus de o sută de ori, terorismul a fost paralizat în lume. Acum avem ameninţări mai mari în alte ţări, mult mai aproape de Statele Unite. Este momentul să punem capăt acestui război de 20 de ani”, a argumentat Joseph Biden, potrivit Mediafax, care citează CNN.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat, joi seară, atacurile comise în zona Aeroportului din Kabul. Bilanţul atentatelor este de cel puţin 102 morţi, 90 de afgani şi 12 militari americani, conform publicaţiei The Wall Street Journal. Alte 120 de persoane, inclusiv 15 militari americani, au fost rănite.


CITEȘTE ȘI: