UPDATE – Bilanțul exploziilor de la aeroportul din Kabul a depășit 100 de morți. Printre victime se află civili afgani și militari americani / Câți români se mai află în Afganistan și care e reacția MAE

UPDATE - Bilanțul exploziilor de la aeroportul din Kabul a depășit 100 de morți. Printre victime se află civili afgani și militari americani / Câți români se mai află în Afganistan și care e reacția MAE
Explozie la aeroportul din Kabul / Sursă Foto: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 27/08/2021, 08:10
Actualizat: 27/08/2021, 10:33

Două explozii puternice au avut loc, joi, la aeroportul din Kabul, relatează presa internațională. Pentagonul a confirmat informațiile, menționând că printre victime există și cetățeni americani. Potrivit relatărilor, prima explozie ar fi avut loc la una dintre porțile aeroportului, în timp ce a doua a fost provocată în apropierea aerogării.

UPDATE 5 – Președintele SUA, Joe Biden, condamnă atacurile de la Kabul şi îi amenință pe teroriști

Preşedintele american Joseph Biden a condamnat vehement joi seară, în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă, atentatele produse în zona Aeroportului din Kabul. De asemenea, el a avertizat că armata americană îi va depista pe teroriştii care le-au comis.

UPDATE 4 – Bilanțul exploziilor de la aeroportul din Kabul a depășit 100 de morți

Bilanţul atacurilor comise joi în zona Aeroportului din Kabul a ajuns la 102 morţi, 90 de afgani şi 12 militari americani, conform publicaţiei The Wall Street Journal. Alte 120 de persoane, inclusiv 15 militari americani, au fost rănite.

Atacurile sinucigaşe au fost revendicate de ISIS-Khorasan, filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic, a transmis agenţia Amaq, aparţinând organizaţiei teroriste sunnite.

UPDATE 3 – Cel puţin 12 militari americani, ucişi în atacurile din zona Aeroportului din Kabul

Cel puţin 12 militari americani au fost ucişi în atacurile produse în zona Aeroportului din Kabul, afirmă surse din cadrul armatei SUA citate de agenţia Associated Press şi de postul Fox News.

Conform surselor citate, au fost ucişi 11 membri ai Infanteriei marine şi un medic din cadrul Forţelor navale americane. Alţi militari americani au fost răniţi în atentate. Numărul persoanelor decedate ar putea creşte.

Un oficial din cadrul serviciilor medicale de urgenţă din Afganistan a declarat că 60 de civili afgani au fost ucişi în atentat, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, citată de Mediafax. Cel puţin 120 de oameni au fost răniţi în atacuri.

UPDATE 2 – Câți români se mai află în Afganistan și care e reacția MAE

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a reacționat – printr-un mesaj scris pe Twitter – după atacurile din Kabul.
„Condamn cu fermitate atacurile teroriste de azi din #Kabul. Condoleante familiilor victimelor & refacere grabnică celor răniți!”, a scris ministrul Aurescu pe rețeaua de socializare.
De asemenea, el a mai precizat că Celula de criză interinstitutionala e în contact cu cei 9 cetățeni români aflați încă în Afganistan.
„Aceștia nu au fost afectați de atacuri”, a precizat ministrul.

UPDATE – Cel puțin 64 de persoane ucise în exploziile de la Kabul

Cel puţin 64 de persoane, inclusiv patru militari americani, au fost ucise în dublul atac sinucigaş comis joi în zona Aeroportului din Kabul, afirmă oficiali afgani şi din cadrul armatei americane.
Un oficial din cadrul serviciilor medicale de urgenţă din Afganistan a declarat că 60 de civili afgani au fost ucişi în atentat, potrivit publicaţiei The Wall Street Journal, citată de Mediafax.
De asemenea, conform unor oficiali din cadrul armatei americane, patru militari americani au murit, iar alţi trei au fost răniţi în atentate.
Departamentul american al Apărării a confirmat, joi seară, că printre persoanele ucise în dublul atentat produs în zona Aeroportului din Kabul se numără militari americani, fără însă a oferi un bilanţ.

Pentagonul confirmă victimele

Pentagonul a confirmat existența unor victime în urma exploziei de la aeroport.

„Confirmăm că explozia de la Intrarea Abbey (a aeroportului din Kabul – n.r.) a fost rezultatul unui atac complex, soldat cu victime în rândul personalului american, dar și al civililor. Confirmăm, de asemenea, că a fost cel puțin încă o explozie la sau în apropiere de hotelul Baron, la mică distanță de Intrarea Abbey”, a anunțat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Potrivit publicației Politico, prima explozie a fost provocată de un atacator-sinucigaș ISIS.

A doua explozie, lângă aeroport

O a doua explozie a avut loc lângă aeroport, informează CNN și Fox News.

Potrivit Fox, explozia a vut loc la hotelul Baron, situat în imediata apropiere a aeroportului, lângă intrarea Abbey.

Sunt mai multe victime printre afgani

Potrivit CNN, sunt mai multe victime printre afgani. Nu se știe deocamdată dacă vreun membru al forțelor străine a fost rănit.

Explozia a fost urmată de focuri de armă, scrie și BBC. „Putem confirmă o explozie în față aeroportului din Kabul. Numărul victimelor este neclar în acest moment. Vom oferi detalii suplimentare atunci când vom putea”, a anunțat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Pentagonul a anunţat anterior că eforturile de evacuare a oamenilor vor continua până pe 31 august, termenul limită agreat cu talibanii.

Operaţiunile de evacuare în Kabul nu vor fi încheiate în 36 de ore”, a transmis Kirby, respingând afirmaţiile că SUA ar încheia mai devreme evacuarea. „Vom continua să evacuăm cât de mulţi oameni putem până la finalul misiunii”.

Canada şi câteva ţări europene au spus că şi-au încheiat evacuările că le vor încheia mai devreme de finalul lunii.