Președintele Chinei îl îndeamnă pe Zelenski să reia discuțiile de pace cu Rusia. Xi: ”Negocierile sunt singura cale de ieșire din război”

Președintele Chinei îl îndeamnă pe Zelenski să reia discuțiile de pace cu Rusia. Xi: ”Negocierile sunt singura cale de ieșire din război”
Xi Jinping (s) Volodomir Zelenski / FOTO - Profimedia
Publicat: 27/04/2023, 23:51

Președintele chinez Xi Jinping a vorbit miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, îndeplinind un obiectiv de lungă durată al Kievului, care a căutat public astfel de discuții de luni de zile.

Zelenski, care a descris apelul telefonic care a durat timp de o oră drept „lung și semnificativ”, a semnalat importanța șansei de a avea relații mai strânse cu cel mai puternic prieten al Rusiei, numind un fost ministru din cabinetul său ca noul ambasador al Ucrainei la Beijing.

Xi i-a spus lui Zelenski că va trimite reprezentanți speciali în Ucraina și va purta discuții cu toate părțile care doresc pacea, a informat presa de stat chineză, citată de Reuters.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a anunțat că Xi i-a spus lui Zelenski că „discuțiile și negocierile” sunt „singura cale de ieșire” din război. China afirmă că este neutră în conflict, iar Xi s-a abținut să condamne invazia.

La rândul său, Zelenski a spus într-o adresă video că există „o oportunitate de a folosi puterea politică a Chinei pentru a consolida principiile și regulile pe care ar trebui să se construiască pacea”.

„Ucraina și China, ca și majoritatea absolută a lumii, sunt în egală măsură interesate de puterea suveranității națiunilor și a integrității teritoriale”, a continuat el.

Zelenski a mai spus că Xi și-a exprimat „cuvinte de sprijin” pentru extinderea acordului privind exportul de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră. Moscova a spus că pactul nu va fi reînnoit după 18 mai decât dacă Occidentul îndepărtează obstacolele în calea exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte.

Xi, cel mai puternic lider care s-a abținut să denunțe invazia Rusiei, a vizitat Moscova luna trecută. El a promovat un plan de pace în 12 puncte, privit cu scepticism de Occident, dar primit cu prudență de Kiev, ca un semn al interesului chinez de a pune capăt războiului.

China se va concentra pe promovarea discuțiilor de pace și va depune eforturi pentru o încetare a focului cât mai curând posibil, i-a spus Xi lui Zelenskiy, potrivit rapoartelor presei de stat chineze.

„Ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și o țară importantă, responsabilă, nici nu vom sta cu mâinile în sân, nici nu vom arunca gaz pe foc, cu atât mai puțin nu vom căuta să profităm de pe urma acestuia”, a spus Xi.

Casa Albă a salutat apelul, dar a spus că este prea devreme pentru a spune dacă va duce la un acord de pace.

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron a declarat că l-a împins pe Xi să inițieze convorbirea cu Zelenski în timpul vizitei pe care a făcut-o la Beijing luna aceasta.

Între timp, Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă în urma ofensivei rusești din iarna trecută, care a făcut doar mici progrese, în ciuda luptelor sângeroase.

Nu avem în vedere discuții de pace, Kievul cerând Rusiei să-și retragă trupele, iar Moscova insistând că Ucraina trebuie să-și recunoască pretențiile de a fi anexat teritoriul confiscat.

„Nu poate exista pace în detrimentul compromisurilor teritoriale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită în interiorul granițelor din 1991”, a spus Zelenski într-o postare pe Twitter miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în „Marţea Mare”
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto