Președintele Egiptului îi cere armatei să își retragă ultimatumul

Președintele Egiptului îi cere armatei să își retragă ultimatumul
Publicat: 03/07/2013, 10:22
Actualizat: 06/09/2014, 17:17

Președintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marți seara, o plecare anticipată de la putere, declarându-se pregătit să își „dea viața” pentru păstrarea „legitimității” și cerând armatei să își retragă ultimatumul, care expiră miercuri, relatează AFP.

În cursul nopții, 16 persoane au murit într-un atac comis împotriva unei reuniuni a islamiștilor pro-Morsi în apropierea universității din Cairo, a anunțat Ministerul Sănătății. Alte șapte persoane au fost ucise în alte confruntări din capitală.

Adresându-se televiziunii pe un ton combativ, președintele islamist a declarat că „va continua să își asume responsabilitatea țării”, prezentând „legitimitatea” sa drept „singura garanție împotriva vărsării de sânge” și răspunzând astfel implicit celor care apreciază că plecarea sa ar permite rezolvarea tensiunilor care afectează țara.

El a avertizat, de asemenea, împotriva „capcanei” unor violențe „fără sfârșit”, în timp ce acestea au provocat deja moartea a 47 de persoane într-o săptămână de manifestații.

Cu puțin timp înainte, pe contul său de Twitter, el le-a cerut forțelor armate să „își retragă avertismentul” și a refuzat orice „dictat”, referindu-se la un ultimatum militar asimilat de susținătorii săi unei lovituri de forță pentru a-l face să plece.

Președintele a făcut aceste declarații după ce s-a întâlnit întreaga zi cu ministrul Apărării și șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

În cazul unui eșec al ultimatului său, armata a declarat că va institui ea însăși o „foaie de parcurs” pentru a rezolva criza, dar a asigurat că nu vrea să pregătească o „lovitură”.

Porivit cotidianului guvernamental Al-Ahram, această „foaie de parcurs” prevede în special nominalizarea unui consiliu prezidențial și o suspendare a Constituției pentru o perioadă de tranziție – plasată sub „supervizarea armatei” – care ar putea dura până la un an.

Mișcarea Tamarrod (rebeliune), aflată la originea manifestațiilor împotriva lui Morsi, a reacționat acuzându-l pe președinte că își „amenință poporul”.

Opoziția a salutat ultimatumul armatei, văzând în el un sprijin consistent pentru dorința sa ca Morsi să plece de la putere deoarece a instaurat un regim autoritar în favoarea mișcării Fraților Musulmani.

În vederea unei „tranziții politice”, opoziția a anunțat că Mohammed ElBaradei, fost director al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), ar fi unica sa „voce.

În cursul nopții, „16 persoane au fost ucise și alte 200 rănite”, potrivit Ministerului Sănătății, într-un atac împotriva susținătorilor lui Morsi la Cairo.

„Agresorii ne-au atacat cu arme de foc. Eu însumi am dus un bărbat care era rănit de un glonț la cap”, a declarat un susținător al președintelui, Mostafa Abdelnasser, contactat prin telefon de AFP.

În alte zone din Cairo, șapte persoane au fost ucise marți în timpul ciocnirilor între susținătorii și opozanții președintelui islamist din cartierul Gizeh (sud), soldate, de asemenea, cu zeci de răniți, dintre care unii loviți grav de gloanțe, au anunțat surse medicale pentru AFP.

Confruntări au izbucnit și în alte cartiere de la periferia Cairo și din provincia Beheira.

În total, 47 de persoane, dintre care un american, au murit în violențele care au însoțit manifestațiile ce afectează țara de o săptămână.

Marți seara, opozanții lui Morsi au ocupat în masă emblematica piață Tahrir și împrejurimile palatului prezidențial din cartierul Heliopolos, scandând „afară!” la adresa președintelui.

Pentru Mona Elghazawy, contabilă ieșită în stradă pentru a cere plecarea președintelui, „bătălia se joacă acum” în fața islamiștilor.

Forțele de ordine au primit întăriri în capitală, în special în jurul pieței Tahrir. Numeroase magazine și birouri au rămas închise în metropola survolată de elicoptere ale armatei.

În timp ce zeci de mii de susținători ai președintelui erau reuniți la periferia Nasr City și în fața universității, un oficial al Fraților Musulmani a cerut împiedicarea unei lovituri de stat, amintind sângele deja vărsat pentru obținerea plecării președintelui Hosni Mubarak, în 2011.

„Poziția armatei este îngrijorătoare și deranjantă. Dacă preiau țara, vom face o revoluție islamică”, a avertizat Mohamed Abdel Salem, manifestant pro-Morsi.

Alia Youssef, o ingineră în vârstă de 24 de ani, s-a declarat „pregătită să moară aici pentru apărarea legitimității (președintelui) și pentru a spune «nu» unei lovituri de stat militare”.

Începând de luni, cinci miniștrii, între care cel de Externe și purtătorul de cuvânt al lui Morsi și-au prezentat demisiile, izolându-l și mai mult pe președinte, în timp ce Washingtonul și Parisul i-au cerut să își „asculte” poporul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Beatrix Potter, creatoarea celui mai iubit iepure din lume. „Slavă Domnului că nu am fost...