• Publicat:
Internațional

Președintele Republicii Moldova, obligat de Curtea Constituțională de la Chișinău să dizolve Parlamentul / ce spun liderii formațiunilor politice

Președintele Republicii Moldova, obligat de Curtea Constituțională de la Chișinău să dizolve Parlamentul / ce spun liderii formațiunilor politice
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Parlamentul, dacă nu e funcțional până la finalul zilei de vineri, după 90 de zile de la data validării alegerilor parlamentare, se arată într-o decizie a Curții, potrivit Unimedia.

Ora 20:40 Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a decis în favoarea convocării de alegeri anticipate

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a decis să nu facă alianță nici cu PDM, dar nici cu blocul ACUM, ci să declanșeze alegeri anticipate, decizie adoptată de consiliul Republican al PSRM, potrivit site-ului Deschide.md.

„Socialiștii din start au propus negocieri și formarea unei coliții de Guvernare cu cei din ACUM. Au fost câteva discuții, unele oficiale, unele neoficiale. N-au vrut să voteze candidatura noastra de speaker al Parlamentului, n-au vrut să ne ofere câteva ministere. Evident că nu putem să facem coaliție cu ei. Da am vorbit și cu PDM ca să nu fim învinuiți că nu i-am ascultat și pe ei, dar din start nu luam în calcul o coaliție cu PDM”, a declarat președintele moldovean Igor Dodon.

Consiliul s-a întrunit după ce socialiștii au mers joi la o întânire cu reprezentanții blocului ACUM, iar vineri dimineață au mers să se vadă cu reprezentanții PDM. Potrivit socialiștilor, la Consiliul Republican au fost discutate, ambele oferte atât ale democraților cât și cele ale blocului ACUM.

Toate acestea după ce miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului, propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

A doua zi, adică joi, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a decis să cedeze PSRM-ului funcția de președinte al Parlamentului – decizie luată separat și de Partidul Acțiune și Solidaritate. În același timp, PPDA a condiționat votarea președintelui Parlamentului și a cerut PSRM-ului un angajament scris în public că va vota pachetul de legi „anti-oligarhice”.

Concomitent, PSRM a anunțat că va convoca pe 7 iunie Consiliul Republican pentru a decide dacă fac o alianță cu blocul politic ACUM.

În urma alegerilor din 24 februarie, PSRM a obținut 35 de mandate, PDM – 30 de mandate, blocul ACUM – 26 de mandate, iar Partidul „ȘOR” – 7 mandate. Totodată, în Parlament au intrat și 3 deputați independenți.

De precizat este și faptul că la începutul săptămânii la Chișinău au venit reprezentantul UE, în persoana lui Johannes Hahn, cel al Rusiei, Dmitrii Kozak, dar și Bradley Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil de relațiile cu Moldova. Cei trei reprezentanți au avut întâlniri particulare cu reprezentanții celor trei partide politice de la chișinău care au cele mai mare șanse de a forma o majoritate parlamentară.

Ora 20:20 Maia Sandu și Andrei Năstase consideră că mai au timp pentru formarea unui nou Guvern

Liderii  ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat într-un live pe Facebook că îi așteaptă pe socialiști la Parlament, considerând că mai sunt câteva ore pentru formarea unui nou Guvern, după ce Igor Dodon a fost somat de Curtea Constituțională să dizolve Legislativul, potrivit Unimedia.

Cel puțin despre aceasta au anunțat liderii Platformei DA și PAS în cadrul unui live pe Facebook, din sala Legislativului.

„Mai avem câteva ore”, este mesajul transmis de liderii blocului ACUM.

Știre inițială

Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezultă că vineri, 7 iunie, este ultima zi în care poate fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele este obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.

„Astfel, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, scrie în decizia Curții.

 

×
Inchide