Președinția Consiliului UE nu a adus NIMIC Bulgariei. Nici dezastru, nici lovitură de PR

Redactor:
Bogdan Cojocaru
Președinția Consiliului UE nu a adus NIMIC Bulgariei. Nici dezastru, nici lovitură de PR
Bulgaria, bilanț după 6 luni la președinția Consiliului UE. Nici dezastru, dar nici lovitură de PR. Vezi care sunt problemele cele mai sărace țări din Uniunea Europeană

Bulgaria n-a reușit să-și promoveze agenda de extindere a UE în Balcani, dar eșecul nu i se poate imputa. I s-au opus puteri mai mari, cum ar fi Franța și Olanda. Situația la nivel general din Europa i-a creat șanse minime de reușită. Brexitul și criza refugiaților au adus foarte multă reticență, scrie pentru EUobserver Nicolas Tenzer, președintele Centrului pentru Studii și Cercetare pentru Decizii Politice (Cerap) din Paris.

Sofia a evitat o catastrofă la președinția UE, dar acest lucru cu greu poate fi descris ca un pas înainte pentru și spre Europa. Deși, încurajată de imaginea de elev disciplinat fiscal, cochetează cu ideea de a adopta euro, Bulgaria se îndreaptă spre o catastrofă la nivel social și – poate – și economic.

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE și națiunea care se micșorează cel mai rapid din lume. Inegalitățile sunt vizibile cu ochiul liber. Investițiile străine se prăbușesc. Corupția persistă. PIB-ul țării crește, însă toate aceste probleme fac ca economia să fie foarte vulnerabilă la șocuri.

„Am atins un nivel la care remiterile care vin de la bulgarii care locuiesc în străinătate depășesc investițiile străine,” avertizează Radosvet Radev, președintele executiv al Asociației Industriale Bulgare. „Colapsul este total.”

August, când industriașii au ieșit la rampă și a devenit clar că investițiile străine se prăbușesc, a fost o lună dificilă pentru guvernul de la Sofia. 200.000 de bulgari și-au pierdut peste noapte asigurările auto obligatorii, după ce compania cipriotă Olimpic a dat faliment. Site-ul Registrului Comercial a stat offline câteva zile, iar un accident rutier mortal a dus la remanierea a trei ministere, în contextul presiunilor societății pentru alegeri anticipate. Săptămâna trecută, mii de cetățeni au ieșit în stradă să protesteze contra scumpirii carburanților și creșterii taxelor pentru autovehicule. Protestatarii au blocat drumuri principale, incusiv unul care duce spre Grecia.

Bulgaria are cel mai mic salariu mediu din UE, de circa 575 de euro pe lună, cel mai mic salariu minim, de 260 de euro și cea mai mică pensie medie, de 190 de euro, scrie The Irish Times, care a realizat un reportaj cuprinzător despre viața în Bulgaria. În acest context, sutele de mii de bulgari plecați să muncească sau să locuiască în străinătate lasă țara cu o populație îmbătrânită, cu o forță de muncă în scădere și slab calificată și cu o finanțare deficitară a sănătății și pensiilor.

Inegalitățile sunt vizibile pe stradă. „Trăiesc în Berlin și n-am văzut niciodată un Maybach acolo. În Sofia, am văzut deja trei,” comentează Daniel Kaddik, director al Friedrich Naumann Foundation. Lipsurile hrănesc corupția.

Vezi mai multe pe zf.ro.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Anunțul făcut de Lidl pe care nu-l mai găsești nicăieri în România. Ce se va...
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie...
„Tatăl Nostru” se modifică, începând de duminică, la slujbele catolice. Versetul care a fost schimbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor....
Raluca Pastramă l-a înșelat pe Pepe! Dovezile depuse de artist la Tribunal: „Am fost informat....
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
Prăjitură cu mere și scorțișoară, făcută cu foi de casă. Durează foarte puțin și e...
Vestea dimineții despre VACCINURILE anti-covid. Anunțul RADICAL al lui Alexandru Rafila!!!
Horoscop 2021: Oficial, este anul lor! Zodiile privilegiate de astre
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Motivul pentru care un român a renunţat la viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe...
Adda, foc și pară pe Internet! Vedeta, acuzată că a cerșit de la statul român:...
Inchide