Președinția Consiliului UE nu a adus NIMIC Bulgariei. Nici dezastru, nici lovitură de PR

Redactor:
Bogdan Cojocaru
Președinția Consiliului UE nu a adus NIMIC Bulgariei. Nici dezastru, nici lovitură de PR
Bulgaria, bilanț după 6 luni la președinția Consiliului UE. Nici dezastru, dar nici lovitură de PR. Vezi care sunt problemele cele mai sărace țări din Uniunea Europeană

Bulgaria n-a reușit să-și promoveze agenda de extindere a UE în Balcani, dar eșecul nu i se poate imputa. I s-au opus puteri mai mari, cum ar fi Franța și Olanda. Situația la nivel general din Europa i-a creat șanse minime de reușită. Brexitul și criza refugiaților au adus foarte multă reticență, scrie pentru EUobserver Nicolas Tenzer, președintele Centrului pentru Studii și Cercetare pentru Decizii Politice (Cerap) din Paris.

Sofia a evitat o catastrofă la președinția UE, dar acest lucru cu greu poate fi descris ca un pas înainte pentru și spre Europa. Deși, încurajată de imaginea de elev disciplinat fiscal, cochetează cu ideea de a adopta euro, Bulgaria se îndreaptă spre o catastrofă la nivel social și – poate – și economic.

Bulgaria este cea mai săracă țară din UE și națiunea care se micșorează cel mai rapid din lume. Inegalitățile sunt vizibile cu ochiul liber. Investițiile străine se prăbușesc. Corupția persistă. PIB-ul țării crește, însă toate aceste probleme fac ca economia să fie foarte vulnerabilă la șocuri.

„Am atins un nivel la care remiterile care vin de la bulgarii care locuiesc în străinătate depășesc investițiile străine,” avertizează Radosvet Radev, președintele executiv al Asociației Industriale Bulgare. „Colapsul este total.”

August, când industriașii au ieșit la rampă și a devenit clar că investițiile străine se prăbușesc, a fost o lună dificilă pentru guvernul de la Sofia. 200.000 de bulgari și-au pierdut peste noapte asigurările auto obligatorii, după ce compania cipriotă Olimpic a dat faliment. Site-ul Registrului Comercial a stat offline câteva zile, iar un accident rutier mortal a dus la remanierea a trei ministere, în contextul presiunilor societății pentru alegeri anticipate. Săptămâna trecută, mii de cetățeni au ieșit în stradă să protesteze contra scumpirii carburanților și creșterii taxelor pentru autovehicule. Protestatarii au blocat drumuri principale, incusiv unul care duce spre Grecia.

Bulgaria are cel mai mic salariu mediu din UE, de circa 575 de euro pe lună, cel mai mic salariu minim, de 260 de euro și cea mai mică pensie medie, de 190 de euro, scrie The Irish Times, care a realizat un reportaj cuprinzător despre viața în Bulgaria. În acest context, sutele de mii de bulgari plecați să muncească sau să locuiască în străinătate lasă țara cu o populație îmbătrânită, cu o forță de muncă în scădere și slab calificată și cu o finanțare deficitară a sănătății și pensiilor.

Inegalitățile sunt vizibile pe stradă. „Trăiesc în Berlin și n-am văzut niciodată un Maybach acolo. În Sofia, am văzut deja trei,” comentează Daniel Kaddik, director al Friedrich Naumann Foundation. Lipsurile hrănesc corupția.

Vezi mai multe pe zf.ro.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide