PREVIZIUNE. NASA: Soarele trece prin cicluri regulate de activitate ridicată și scăzută. Acest lucru poate reprezenta o amenințare crescută pentru astronauții care călătoresc în spațiu

PREVIZIUNE. NASA: Soarele trece prin cicluri regulate de activitate ridicată și scăzută. Acest lucru poate reprezenta o amenințare crescută pentru astronauții care călătoresc în spațiu
Sursă FOTO New Scientist
Publicat: 23/05/2020, 16:47

Soarele experimentează intervale regulate de 11 ani, inclusiv vârfuri energetice de activitate, urmate de puncte scăzute. În timpul vârfului, soarele prezintă mai multe pete solare și rafale solare. În minim solar, soarele este mult mai liniștit, ceea ce înseamnă mai puține pete solare și energie. În următoarele câteva decenii, unii oameni de știință solară cred că am putea intra într-un „Grand Solar Minimum”.

Ultima dată când s-a produs acest lucru a fost între 1650 și 1715, în timpul a ceea ce este cunoscut sub numele de Mica Epoca de gheață în emisfera nordică a Pământului, „când combinația de răcire din aerosolii vulcanici și activitatea solară scăzută a produs temperaturi de suprafață mai scăzute”, potrivit blogului Global Climate Change NASA.

Marele minimum solar și încălzirea climatică

Cercetătorii de la NASA spun că în prezent ne aflăm în „Marele minimum solar”

„Dar acest minimum solar nu va stârni o altă epocă de gheață, spun ei. Și asta se datorează probabil schimbărilor climatice. Încălzirea cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea umană a combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea posibilă de zeci de ani dintr-un Grand Solar Minim prelungit”, au scris ei.

„Chiar dacă un Mare Minimum Solar ar dura un secol, temperaturile globale vor continua să se încălzească. Deoarece mai mulți factori decât variații ale producției Soarelui modifică temperaturile globale pe Pământ, cel mai dominant dintre cei de azi este încălzirea provenită de la om.”

Minimum solar este un aspect regulat al ciclului soarelui

Oamenii de știință au știut că acest minim solar venea, deoarece este un aspect regulat al ciclului soarelui. Sunpots-urile au ajuns în vârf în 2014, cu puncte scăzute începând din 2019, potrivit NASA.

Soarele este, de asemenea, responsabil pentru ceea ce este cunoscut sub denumirea de vreme spațială, trimitând particule și raze cosmice care curg prin sistemul nostru solar. Petele solare puternic magnetizate ale soarelui eliberează raze solare, care pot trimite raze X și radiații ultraviolete care se zvârlesc către Pământ.

Chiar și atunci când soarele este liniștit în timpul minimului solar, acesta poate fi activ în alte moduri, precum găurile coronale care se deschid în atmosfera soarelui și trimit fluxuri arzătoare de particule energizate care zboară prin sistemul solar pe un vânt rapid solar.

La fel ca rafalele solare, aceste fluxuri de particule în timpul unui minim solar pot perturba comunicarea și GPS-ul pe care ne bazăm de la sateliți. „Vedem aceste găuri de-a lungul ciclului solar, dar în timpul minimului solar, acestea pot dura mult timp – șase luni sau mai mult”, a spus Dean Pesnell, om de știință al proiectului Observatorului Solar Dynamics de la Goddard Space Flight Center din NASA, în 2017 într-o postare pe blogul NASA.

Particule mult mai energice numite raze cosmice galactice pot ajunge pe Pământ, în special în atmosfera sa superioară, în timpul unui minim solar. Acestea sunt create de explozii de-a lungul galaxiei noastre din Calea Lactee, precum supernovele.
„In timpul minimului solar, campul magnetic al soarelui slabeste si ofera mai putina protectie de aceste raze cosmice”, a spus Pesnell.

„Acest lucru poate reprezenta o amenințare crescută pentru astronauții care călătoresc prin spațiu”.

În această săptămână, contul NASA Sun & Space a împărtășit acest lucru pe Twitter pe fondul îngrijorărilor cu privire la minimul solar. „Soarele trece prin cicluri regulate de activitate ridicată și scăzută. Acest ciclu afectează frecvența evenimentelor meteorologice spațiale, dar nu are un efect major asupra climei Pământului – chiar și un minim extins nu ar avea un efect semnificativ asupra temperaturii globale .“

Acest minim solar se încheie cu ciclul solar 24. Previziunile timpurii estimează maximul ciclului solar 25 va avea loc în iulie 2025, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Prognoza ciclului solar se bazează pe un panou internațional co-prezidat de NOAA și NASA. Ei sunt de acord că ciclul solar 25 va fi similar cu ciclul 24.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens