Primarul Istanbulului, unul dintre principalii adversari ai lui Erdogan, vizat de o anchetă. De ce este acuzat edilul

Primarul Istanbulului, unul dintre principalii adversari ai lui Erdogan, vizat de o anchetă. De ce este acuzat edilul
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04/05/2021, 15:52

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, unul dintre principalii adversari politici ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, este vizat de o anchetă după ce a fost acuzat că a dat dovadă de „lipsă de respect” față de un sultan.

El este anchetat după ce a stat cu mâinile la spate în timpul unei vizite întreprinse anul trecut la mausoleul sultanului Mehmet al II-lea, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Anunțul privind declanșarea anchetei a fost făcut marți de către Ministerul de Interne de la Ankara.

Primarul Istanbulului, acuzat de atitudine jignitoare față de cuceritorul orașului

Cotidianul Cumhuriyet, care a dezvăluit acest caz, susține că autoritățile turce îl acuză pe primarul Istanbulului că a stat cu mâinile la spate în fața mormântului lui Mehmet al II-lea, atitudine considerată jignitoare la adresa memoriei sultanului care a cucerit Istanbulul în 1453.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei din Istanbul, Murat Ongun, a descris procedura ca fiind „lipsită de sens”, dar a confirmat că Imamoglu a fost convocat pentru a da declarații în acest caz.

Imamoglu, vizat și de alte acuzații

Potrivit Ministerului de Interne, Imamoglu ar mai fi cercetat și pentru mai multe întâlniri pe care acesta le-ar fi avut cu primari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, partid pro-kurd), în timpul cărora ar fi făcut afirmații care „făceau elogiul unor criminali”.

Puterea turcă acuză HDP că ar fi „vitrina politică” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată de Ankara drept grupare teroristă.

Acuzațiile sunt respinse de HDP, care se declară victima represaliilor ca urmare a opoziției sale față de politicile lui Recep Tayyip Erdogan.

Ekrem Imamoglu este membru al Partidului Republican al Poporului (CHP). El este văzut ca fiind unul dintre cei mai importanți adversari ai lui Erdogan.

Descris în repetate rânduri drept un potențial rival al actualului lider de la Ankara în cadrul alegerilor prezidențiale din 2023, Imamoglu i-a administrat o lovitură puternică lui Erdogan în 2019, când a câștigat mandatul de primar al Istanbulului, punând capăt celor 25 de ani de conducere islamo-conservatoare a metropolei de pe Bosfor.