Primarul Londrei vrea să închidă aeroportul Heathrow, pentru a construi în loc 100.000 de locuințe

Primarul Londrei vrea să închidă aeroportul Heathrow, pentru a construi în loc 100.000 de locuințe
Publicat: 15/07/2013, 20:15
Actualizat: 06/02/2016, 18:04

Primarul Londrei, Boris Johnson, va prezenta unei comisii guvernamentale o serie de propuneri privind închiderea sau redimensionarea aeroportului Heathrow, cel mai mare din Europa, urmând ca în loc să fie construite 100.000 de locuințe, iar traficul să fie mutat într-un hub în estul capitalei

Viitorul Heathrow intră într-o săptămână critică, în joc fiind soarta acestuia – extinderea sau chiar închiderea aeroportului, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Johnson va prezenta în această săptămână Comisiei pentru Aeroporturi planurile pentru transformarea Heathrow într-o zonă rezidențială, în timp ce conducerea aeroportului propune construirea unei noi piste.

Primarul vrea dezvoltarea unui hub aerian cu patru piste în estul Londrei, în detrimentul Heathrow. Pentru noul aeroport, primarul propune trei posibile locații, două în estuarul Tamisei, precum și extinderea actualului aeroport Stansted.

În același timp, Johnson cere închiderea sau reducerea dimensiunilor Heathrow, întrucât terenul poate fi folosit pentru a construi un nou cartier. Conducerea Heathrow și mai mulți consilieri locali au afirmat că un nou hub aerian în estul Londrei ar lăsa aeroportul fără trafic și ar cauza pierderea unui număr mare de locuri de muncă în zonă.

Guvernul ar putea cumpăra Heathrow pentru circa 15 miliarde de lire sterline (22 de miliarde de dolari) și ar putea folosi terenul de 1.220 de hectare pentru a construi 100.000 de locuințe pentru până la 250.000 de oameni, creând astfel un nou cartier care ar mai reduce presiunea pe piața imobiliară, a declarat, luni, Johnson, potrivit Bloomberg.

Legăturile de transport foarte bune fac locația ideală pentru construcția de locuințe și sedii de companii, arată planurile primarului, scrie The Guardian.

„Pare de necrezut că un primar al Londrei propune achiziția forțată și apoi închiderea Heathrow. Propunerea primarului ar lăsa 114.000 de oameni în fața concedierii, ar crește coturile pentru contribuabili și ar dura mai mult să fie implementată decât continuarea pe baza solidă deja existentă la Heathrow”, a declarat un purtător de cuvânt al Heathrow.

Conducerea aeroportului își va prezenta miercuri cazul în fața comisiei numite de guvern, prezentând mai multe noi opțiuni pentru o a treia pistă, după ce un plan pentru extindere a fost respins în 2010.

De asemenea, șefii Heathrow vor afirma că o a patra pistă nu va fi necesară timp de mai multe decenii, combătând astfel unul dintre argumentele primăriei.

Planurile de extindere a traficului aerian al Londrei sunt susținute și de companii importante din Marea Britanie, care afirmă că dezvoltarea afacerilor pe marile piețe emergente necesită legături directe între capitala britanică și aceste țări.

Primarul și conducerea Heathrow sunt de acord asupra faptului că Londra are nevoie de un hub aerian puternic în zona de sud-est a orașului. Viziunea acestora este, însă, contestată de alte aeroporturi din Londra și apropiere.

Astfel, aeroportul Gatwick va depune propriile planuri pentru o a doua pistă, susținând o „abordare de tip constelație” a capacității aeriene în jurul Londrei. Heathrow, Gatwick și o versiune extinsă a Stansted ar concura de la egal la egal.

Aeroportul Birmingham consideră că Marea Britanie își poate asigura capacitatea aeriană necesară prin mai multe aeroporturi conectate la o rețea de cale ferată de mare viteză.

Manchester Airports Group, care a cumpărat Stansted anul trecut, nu s-a pronunțat dacă susține planurile de extindere a aeroportului.

Comisia guvernamentală va anunța până la sfârșitul anului o listă scurtă cu noi opțiuni pentru piste aeriene, urmând ca studiile detaliate să fie efectuate în 2014. Comisia va face recomandări după alegerile generale din 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji