Prințul Charles: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată

Prințul Charles: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată
Publicat: 31/10/2013, 17:47
Actualizat: 02/02/2019, 16:20

Prințul Charles afirmă în partea a treia a documentarului „Wild Carpathia” – care a fost lansată miercuri seară la București și care va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00 – că România este o țară minunată, cu oameni remarcabili, iar pășunile din această țară sunt unice.

Cea de-a treia parte a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulată „Wild Forever”, promovează mai multe zone din România, între care orașul Cluj-Napoca, Maramureșul, cimitirul de la Săpânța, Bucovina, Munții Făgăraș, Valea Zălanului și satul Saschiz, și include un interviu cu prințul Charles al Marii Britanii, prin care acesta își manifestă dorința de a ajuta România să-și conserve moștenirea culturală rurală.
Întrebat de scenaristul și prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, prințul Charles spune: „În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi și întâi, trebuie convinși oamenii de cât de prețios este. Trebuie să oferi protecție în contextul dezvoltării durabile. Nu poți opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, și în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri și ocazii de a-și îmbunătăți viața păstrând tradițiile, fie ele în mediul antropic sau natural”.

Totodată, prințul Charles spune că o mare problemă pe care a întâlnit-o în România „este concepția oamenilor că lucrurile lor sunt vechi și demodate, că sunt irelevante”.

„Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriașă pentru hrană și lucruri trebuincioase e evidentă. Dar un aspect vital e cum abordezi comunitățile locale. Cum să ajuți la supraviețuirea micilor proprietari. Această parte a lumii nu este pentru arat. Dacă s-ar ara, s-ar elibera mult carbon, foarte dăunător. Pășunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european și mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas așa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României. Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuți. Au trăit experiențe îngrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele două războaie mondiale și toate celelalte suferințe trăite de la al Doilea Război Mondial până acum. Acești oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferințe, distrugeri, iar viețile le-au fost distruse. Le suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstreze cultura, tradițiile și valorile”, spune prințul Charles.

Acesta mai atrage însă atenția că, „dacă nu se păstrează vie calitatea și integritatea care atrage oamenii datorită frumuseții ei și dacă nu se ridică standardele spațiilor de cazare și ofertelor”, va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din România să supraviețuiască.

Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deține în Transilvania, în Valea Zălanului, prințul Charles spune că a avut noroc că a găsit oameni minunați care i-au învățat pe localnici să folosească tehnicile.

„De fapt, i-au ajutat să-și redescopere tehnicile înnăscute. Vreau să arăt ce se poate face cu aceste case pentru a le face potrivite pentru turiști, înglobând tradiționalul și modernul deopotrivă. Sunt lucruri absolut speciale. Avem nevoie și de biodiversitate, dar și de diversitate culturală. Pericolul globalizării în masă e dat de faptul că, înainte să-ți dai seama, îți pierzi identitatea culturală. Acesta e cel mai mare pericol”, a mai spus Prințul Charles.

Premiera de gală a celei de-a treia părți a seriei documentare „Wild Carpathia” a avut loc miercuri seară, la hotelul Pullman din București. La eveniment au participat numeroase personalități, între care ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dar și Elisabeta Lipă, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Valeria Răcilă van Groningen și Steven van Groningen. Totodată, Loredana Groza și Grigore Leșe – care apar și în cel de-al treilea episod al documentarului „Wild Carpathia” – au susținut recitaluri pentru invitații prezenți la eveniment.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spus că este foarte bucuros să fie alături de cei prezenți la manifestare pentru a sprijini acest proiect româno-britanic, „care are scopul să protejeze și să promoveze cel mai frumos peisaj de pe continentul Europei”.

„Eu am călătorit mult în România, apreciez foarte mult cultura, biodiversitatea și patrimoniul României. Apreciez și faptul că din ce în ce mai mulți turiști din Marea Britanie au descoperit această țară minunată”, a spus ambasadorul Martin Harris, precizând că are onoarea să citească în cadrul evenimentului un mesaj al unuia dintre ei, „un turist care revine în România în fiecare an, care are o apreciere și o pasiune deosebită pentru România”, respectiv prințul Charles de Wales.

În mesajul transmis prin intermediul lui Martin Harris, prințul Charles a spus că îi face mare plăcere să sprijine o cauză care este foarte aproape de sufletul său. De asemenea, prințul Charles a adus aprecierile sale lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust și inițiatorul seriei „Wild Carpathia”, și ministrului Maria Grapini, care a făcut posibilă realizarea acestui documentar din punct de vedere financiar.

„Unul din motivele pentru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este frumusețea naturală extraordinară a peisajelor sale și a pădurilor sălbatice virgine din Munții Carpați”, a spus prințul Charles, precizând, însă, că, din păcate, „toate acestea pot să dispară cu rapiditate”. „În anumite zone deja este prea târziu și situația se înrăutățește în fiecare zi. Se estimează că România pierde 3 hectare de pădure virgină pe oră. Iar jumătate din acest fenomen se petrece în zone care ar trebui să fie protejate”, a spus prințul Charles.

El a mai spus că Munții Carpați din România sunt „o comoară naturală neprețuită într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice”.

„Ceea ce încă aveți aici în România, a devenit de o raritate extremă. Foarte multe țări europene au puține sau nu le-au mai rămas deloc astfel de păduri (…) Cei mai mulți europeni și chiar și mulți dintre români nu sunt conștienți de bogăția unică pe care o au chiar alături de ei și nu știu că aceasta este pusă în pericol. Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât și pe cei bătrâni, și asta face și documentarul ‘Wild Carpathia’, pentru că se referă la respectarea valorilor naturii și a modului în care tot ce este viu se interconectează (…) Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem. De asemenea, ar trebui să nu subestimăm valoarea economică a acestor ținuturi sălbatice”, a mai spus prințul Charles.

El a precizat că Munții Carpați au „un potențial enorm pentru turismul durabil”, care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceștia vor fi conservați.

Pe de altă parte, ministrul Maria Grapini a declarat în cadrul evenimentului că este extrem de onorată că a reușit să contribuie în mandatul său și împreună cu echipa sa la derularea unui asemenea proiect. „Sunt optimistă în ceea ce privește impactul acestuia asupra turismului românesc”, a spus Maria Grapini, care i-a mulțumit totodată prințului Charles pentru promovarea României.

Partea a treia a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulată „Wild Forever” și produsă de compania britanică Almond Films, va fi difuzată la nivel mondial începând de luna viitoare. În România, „Wild Carpathia – Wild Forever” va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Acest al treilea documentar este punctul culminant al colaborării dintre Travel Channel și Autoritatea Națională pentru Turism și se axează pe partea de nord a României, cu filmări exclusive realizate în unele dintre cele mai spectaculoase mănăstiri ale Bucovinei.

Scenaristul și prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, a declarat în contextul lansării acestui al treilea episod: „De data aceasta este vorba foarte mult despre oameni. Cu toții am văzut imagini uimitoare ale munților Carpați și peisaje medievale, dar românii înșiși au avut parte de multă publicitate negativă în presa britanică și am dorit să arăt lumii ce oameni fantastici sunt”.

La rândul său, coproducătorul și cameramanul Alasdair Grant a declarat: „A fost o oportunitate incredibilă să arătăm lumii frumusețea spectaculoasă a regiunilor rurale ale României și căldura sufletească a oamenilor și să spunem de ce este atât de important să ajutăm comunitățile care trăiesc în Carpați și regiunile înconjurătoare pentru a menține armonia cu natura”.

Seria „Wild Carpathia” este conceptul lui Paul Lister, fondator al European Nature Trust, o organizație care are ca scop protejarea marilor areale sălbatice și a regiunilor naturale degradate de pe continentul european.

Seria a fost sprijinită de ministrul delegat pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, care a colaborat cu Scripps Networks Interactive, care deține Travel Channel.

„Wild Carpathia” prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumusețea Munților Carpați din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei și florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educațional și atrage atenția românilor asupra comorii neprețuite de care se bucură și pe care trebuie să o conserve pentru generațiile viitoare.

Prima parte a documentarului „Wild Carpathia” a prezentat munții spectaculoși (Carpații Occidentali – Munții Apuseni) și pădurile seculare ale Transilvaniei. În acest prim episod al miniseriei „Wild Carpathia”, prințul Charles de Wales a glumit spunând că, potrivit arborelui său genealogic, este descendent al lui Vlad Țepeș și, în acest fel, are legătură cu România.

Partea a doua, „Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea”, a fost o călătorie de la Porțile de Fier până în Delta Dunării, care a inclus prezentarea unor locuri de pe Valea Oltului, a Munților Făgăraș, a Castelului Peleș, a mănăstirii Cozia și a unor localități din Delta Dunării. Acest al doilea episod al documentarului a inclus interviuri cu principesa Margareta a României și cu Ivan Patzaichin.

Prima parte a miniseriei „Wild Carpathia” a fost lansată în octombrie 2011, iar partea a doua, în septembrie 2013, ambele fiind difuzate la nivel internațional pe Travel Channel.
Pe de altă parte, ministrul Maria Grapini a declarat, pe 19 aprilie, pentru MEDIAFAX, că este bucuroasă că a putut semna un contract atât de important pentru promovarea României în lume, după ce acest proiect fusese blocat timp de doi ani.

„Se făcuse un prim episod gratis, iar apoi urmau celelalte două pentru care România trebuia să plătească, dar n-a mai făcut-o. Semnând contractul pentru cele două episoade, care au costat undeva peste 900.000 de euro, am blocat o posibilă imagine proastă a României”, a mai spus atunci Maria Grapini.

Travel Channel a fost lansat în 1994 și este disponibil în 21 de variante lingvistice în peste 130 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și zona Asia-Pacific. Travel Channel International face parte din Scripps Networks International, divizia de dezvoltare globală a Scripps Networks Interactive, Inc. În România, Travel Channel este disponibil în grilele RCS&RDS, Romtelecom (DTH și IPTV), UPC, Focus Sat, Ines, dar și în pachetele unor operatori de cablu mai mici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii