Prințul Felipe a prezidat pentru prima dată parada militară de Ziua Națională a Spaniei

Prințul Felipe a prezidat pentru prima dată parada militară de Ziua Națională a Spaniei
Publicat: 12/10/2013, 16:27
Actualizat: 13/10/2013, 10:16

Prințul Felipe a prezidat sâmbătă pentru prima dată – în absența regelui Juan Carlos al Spaniei, aflat în convalescență – parada militară organizată la Madrid cu ocazia Zilei Naționale, desfășurată din nou sub semnul austerității, relatează AFP.Prințul de Asturias, purtând uniformă militară, era însoțit de soția sa, prințesa Letizia. El a trecut în revistă trupele Gărzii Regale.

Însă, în absența regelui, care este șeful statului, premierul Mariano Rajoy este cel care a reprezentat instituțiile statului. Prințul nu îl poate înlocui în funcțiunile oficiale.

La fel ca anul trecut, doar avioanele din cadrul patrulei acrobatice Aguila au participat la paradă, brăzdând cerul în roșu și galben, culorile steagului spaniol.

Defilarea, la care participau aproximativ 2.600 de militari, a durat abia puțin peste o oră, bugetul fiind redus cu 15% față de cel din 2012, la 823.000 de euro, în timp ce în 2011 a fost de aproape 2,8 milioane de euro.

Regina Sofia și infanta Elena erau absente și urmau să participe doar la recepția oferită ulterior la Palatul Regal.

Fiica cea mică a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, și soțul acesteia Inaki Urdangarin erau absenți. Ei continuă să absenteze de la orice acțiune oficială, după ce ginerele regelui a fost inculpat într-un vast scandal de corupție.

Juan Carlos a fost operat pe 24 septembrie, pentru a-i fi înlocuită o proteză la șoldul stâng – pe care a primit-o în noiembrie 2012 -, din cauza unei infecții.

Echipa medicală a anunțat o perioadă de convalescență de aproximativ trei luni și jumătate, Suveranul urmând să fie reoperat la nivelul șoldului pentru a primi proteza definitivă.

Problemele de sănătate repetate ale reglui, operat de opt ori începând din mai 2010, dar și imaginea unui bărbat îmbătrânit, vizibil obosit, au determinat Spania să se întrebe despre eventualitatea unei abdicări în favoarea prințului Felipe sau unei redefiniri a rolului acestuia din urmă, care pare, în prezent, la vârsta de 45 de ani, să nu fie afectat de scăderea popularității monarhiei spaniole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase