Privatizarea companiei feroviare din Grecia s-ar putea finaliza în a doua jumătate a anului următor

Privatizarea companiei feroviare din Grecia s-ar putea finaliza în a doua jumătate a anului următor
Publicat: 17/12/2013, 17:32
Actualizat: 07/02/2016, 10:21

Privatizarea companiei de cale ferată din Grecia, TRAINOSE, la care participă Grup Feroviar Român (GFR), SNCF (Franța) și RZD (Rusia), ar putea fi finalizată în a doua jumătate a anului următor, a declarat șeful agenției pentru privatizare a statului elen, Constantinos Maniatopoulos.

De asemenea, Grecia vinde și compania de mentenanță a materialului rulant ROSCO. Pentru ROSCO licitează RZD (Rusia), Alstom (Franța) și Siemens (Germania).

Privatizările TRAINOSE și ROSCO ar putea fi încheiate în a doua jumătate a anului următor, ajutând astfel Grecia să scadă costurile de transport prin modernizarea rețelei de cale ferată și creșterea traficului feroviar, a declarat Maniatopoulos într-un interviu pentru Reuters, citat de portalul elen Capital.

Agenția pentru privatizare a aprobat, la începutul lunii noiembrie, consorțiul Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD)-GEK TERNA, SNCF Participations și Grup Feroviar Român (GFR) pentru calificarea în faza B a procesului de licitație privind achiziția a 100% din acțiunile TRAINOSE.

RZD, compania care deține monopolul transportului feroviar din Rusia, participă la privatizarea TRAINOSE în consorțiu cu grupul elen de construcții GEK TERNA. RZD a afirmat că este pregătită să investească cel puțin 100 de milioane de euro la TRAINOSE.

Guvernul de la Atena a lansat în 2010 un program de privatizări pentru a crește veniturile la buget, parte a programelor de împrumuturi externe de la statele zonei euro și FMI. Statul nu a reușit în mod repetat să respecte țintele asumate în privința veniturilor din privatizări.

Maniatopoulos este al patrulea șef al agenției pentru privatizare și ocupă postul de numai două luni.

Grecia vrea să obțină venituri totale din privatizări de circa 24 miliarde de euro până în 2020 pentru a reduce îndatorarea statului, estimată la 175% din PIB, și pentru a ajuta activitatea economică.

TRAINOSE operează 300 de rute pe o rețea de 1.500 de kilometri de cale ferată și transportă anual 15 milioane pasageri și 4,5 milioane de tone de marfă. După o restructurare semnificativă, compania a revenit pe profit anul trecut, cu un câștig de 300.000 de euro, după pierderi de 33,6 milioane de euro în anul anterior.

Autoritățile elene au anunțat la mijlocul lunii septembrie că GFR, SNCF și RZD au depus scrisori de intenție pentru preluarea TRAINOSE.

Toate companiile care au transmis scrisori de intenție în prima etapă a privatizării au primit acordul pentru a trece în faza a doua, cea a transmiterii de oferte angajante, întrucât au îndeplinit condțiile minime cerute, respectiv criteriile referitoare la capacitatea financiară și know-how.

Oficialii eleni speră ca statul să obțină în urma privatizării companiei 200 de milioane de euro, potrivit Reuters.

Grupul de companii Grampet-GFR, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost desemnată în luna iulie câștigător al licitației pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă HZ Cargo din Croația. GFR, interesat și de preluarea companiei BDZ Bulgaria, operează pe piața din Ungaria și a anunțat că dorește să se extindă în Germania, Austria, Republica Moldova și Serbia.

În luna iunie, GFR a fost declarat câștigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru 51% din acțiuni.

Preluarea pachetului de acțiuni de către GFR nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu și-au dat acordul pentru schimbarea acționariatului, iar Consiliul Concurenței nu a avut timpul necesar pentru a se pronunța asupra tranzacției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii