Procuratura din Spania cere mandat internațional de închisoare pentru Puigdemont și pentru toți membrii fostului Cabinet care se află la Bruxelles

Procuratura din Spania cere mandat internațional de închisoare pentru Puigdemont și pentru toți membrii fostului Cabinet care se află la Bruxelles
Publicat: 02/11/2017, 17:33

Foștii membri ai Cabinetului lui Puigdemont, acuzați de rebeliune, au refuzat să răspundă joi întrebărilor procurorilor, au declarat pentru El Pais surse apropiate anchetei. Singurul care a acceptat să răspundă în fața Ministerului Public spaniol a fost Santiago Vila, care a dat explicații timp de 45 de minute și care și-a obținut, astfel, dreptul de a fi eliberat pe cauțiune contra sumei de 50.000 de euro.

În acest context, fostul președinte al Generalității a transmis, prin intermediul avocatului său, că, dacă i se va cere, va coopera cu justiția spaniolă și cu cea belgiană, după ce ieri a anunțat că, cel puțin în săptămânile următoare, nu se va întoarce în Spania, adăugând că autoritățile spaniole au inițiat un „proces politic”.

Oriol Junqueras, fostul vicepremier catalan s-a prezentat în fața instanței, alături de alți opt foști miniștri ai Executivului regional catalan.

În plus, potrivit afirmațiilor președintelui Curții Supreme de Justiție din Spania, instanța ar putea emite în curând un mandat de arestare pe numele lui Puigdemont. „Când cineva nu se prezintă pentru a depune mărturie după ce a fost citat de un judecător, în Spania sau în orice altă țară a UE, în mod normal este emis un mandat de arestare”, a declarat președintele Curții Supreme de Justiție, Carlos Lesmes.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase