PROTEST al comuniştilor şi socialiştilor în faţa Curţii Constituţionale de la Chişinău în apărarea ”limbii moldoveneşti”: ”Noi vorbim moldoveneşte!”

PROTEST al comuniştilor şi socialiştilor în faţa Curţii Constituţionale de la Chişinău în apărarea ”limbii moldoveneşti”: ”Noi vorbim moldoveneşte!”
Sursa FOTO: Captură stiri.md
Publicat: 06/03/2023, 15:28
Actualizat: 06/03/2023, 15:31

Simpatizanţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au organizat luni, la Chișinău, o acţiune de protest ”în apărarea limbii moldoveneşti”. Aceștia nu sunt de acord cu proiectul de lege adoptat săptămâna trecută în prima lectură de parlament care prevede că sintagma ”limba română” o va înlocui pe cea de „limbă moldovenească” în întreaga legislaţie a Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie.

Mulţimea adunată în faţa Curţii Constituţionale din Republica Moldova a scandat ”Noi suntem moldoveni!”, ”Noi vorbim moldoveneşte!”, ”Moldova, moldoveni, moldovenesc!” şi ”Respectaţi Constituţia!”, transmite presa de la Chișinău.

„Cineva atentează la ceva ce este sfânt pentru fiecare moldovean din ţara asta. Ei încearcă să ne vâre pe gât altceva decât este în Constituţie”, şi-a exprimat nemulţumirea socialistul Vasile Bolea în legătură cu faptul că în toate actele oficiale din Republica Moldova sintagma „limba maternă”, „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”, aşa cum prevede noul proiect de lege votat deja în prima lectură.

„Nu ştiu cui îi trebuie toate manipulările acestea cu limba, noi suntem moldoveni”, a adăugat şi liderul comunist Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a declarat că schimbarea limbii în Constituţie, dar şi în alte acte, se face prin referendum şi nu prin aprobarea unei legi organice.

„Oamenilor le aparţine suveranitatea, simplu de tot. Nu poate un grup de deputaţi, chiar şi dacă sunt deputaţi majoritari, nu pot decide în locul întregului popor şi nu pot modifica Constituţia aşa cum este pe placul lor. Dacă există dorinţă de a modifica Constituţia trebuie de întrebat cetăţenii la un referendum şi acest vot trebuie să fie confirmat în Parlamentul Republicii Moldova de două treimi din deputaţi. Asta este legea şi legea trebuie respectată întocmai”, a declarat Batrîncea.

În replică, preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a declarat că instanţa supremă şi-a expus deja poziţia în 2013 referitor la limba vorbită în Republica Moldova. Atunci, printr-o hotărâre, Curtea Constituţională a decis că limba oficială este limba română şi nu cea moldovenească.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că „socialiştii au găsit încă un instrument de a ne dezbina şi destabiliza situaţia în ţară – limba pe care o vorbim”.

Potrivit acesteia, proiectul privind limba română este unul mult aşteptat de societatea noastră, iar majoritatea parlamentară va vota ferm acest proiect şi în a doua lectură.

În toată legislaţia Republicii Moldova, sintagma „limba română” urmează să înlocuiască „limba moldovenească”. Astfel vor fi înlocuite şi sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură pe 2 martie. Parlamentarii mai propun să fie considerată ca desuet aliniatul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituţie.

Documentul mai prevedere ca Sărbătoarea Naţională „Limba noastră” să se numească „Limba română”, conform Radio Moldova. preluat de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii