Proteste în Polonia după ce o femeie de 30 de ani a murit din cauza legii anti-avort. Politician: „Moartea este o realitate biologică” | GALERIE FOTO

Proteste în Polonia după ce o femeie de 30 de ani a murit din cauza legii anti-avort. Politician: „Moartea este o realitate biologică” | GALERIE FOTO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/11/2021, 09:47

Mai multe proteste au avut loc în ultimele zile în mai multe orașe poloneze, după ce în spațiul public a apărut o informație potrivit căreia o femeie de 30 de ani a murit ca urmare a legilor anti-avort foarte stricte din Polonia.

Femeia a murit pe 22 septembrie, dar informația a fost făcută publică abia acum de avocatul familiei sale, Jolanta Budzowska, informează BBC.

Potrivit noilor legi din Polonia, avortul este acum permis numai în cazuri de viol sau incest sau când sarcina amenință sănătatea sau viața mamei, dar nu și când este vorba despre un făt cu malformații.

Femeia a fost spitalizată în săptămâna 22 de sarcină, ca urmare a apariției unor complicații. În acel moment, medicii au ajuns la concluzia că fătul avea defecte și că șansele ca sarcina să ajungă la termen sunt extrem de mici. Cu toate acestea, ei au refuzat să întrerupă sarcina pentru a-i salva viața femeii pentru că noile legi anti-avort interzic avortul în aceste condiții. Fătul a murit la scurt timp, iar mama a făcut septicemie și a murit și ea la mai puțin de 24 de ore.

Reprezentanții spitalulului unde a decedat femeia au declarat că deciziile medicale s-au bazat pe grija pentru sănătatea mamei și a fătului.

„În acest moment ar trebui pus accentul pe faptul că deciziile medicale s-au luat cu respectarea prevederilor legale și standardelor de conduită care sunt în vigoare în Polonia”, au informat reprezentanții spitalului.

Cu toate acestea, avocatul familiei spune că medicii au așteptat prea mult pentru a acționa de teama legii foarte stricte.

Luni au fost organizate proteste tăcute împotriva interzicerii aproape totale a avortului în orașe precum Cracovia, Varșovia și Gdansk.

Noua lege anti-avort din Polonia îi sperie pe medici

Potrivit avocatului familiei, decesul femeii este o consecință a controversatei hotărâri a Tribunalului Constituțional de la Varșovia, care a introdus o interdicție aproape totală asupra avortului. Avocatul susține că medicii pacientei, temându-se de consecințele legale ale întreruperii sarcinii, au așteptat ca fătul să moară.

„Cred că decizia a complicat situația din spitale, deoarece profesioniștii din domeniul medical sunt îngroziți acum. Ei nu cunosc foarte bine legea, știu doar că este interzis avortul și le este frică să acționeze”, a declarat Antonina Lewandowska de la Federația pentru Femei și Planificare Familială.

Ea a adăugat că Federația organizează ateliere în clinici și spitale din toată țara pentru a crește gradul de informare în legătură cu ce este permis și ce nu din punct de vedere legal.

Vestea morții femeii vine într-o perioadă extrem de delicată politic în Polonia. Recent, o inițiativă cetățească promovată de o organizație anti-avort susține impunerea de pedepse aspre pentru avort și a fost acceptată de președinta parlamentului.

Propunerea prevede pedepse între cinci și 25 de ani și, în unele situații, închisoare pe viață pentru avort. Mai mult, noua propunere elimină și excepțiile care există în acest moment în lege.

Reacția politicienilor

Europarlamentarul polonez Sylwia Spurek spune că legea anti-avort din Polonia a avut „un efect înfiorător”. „Cazul acesta arată cât de mult sunt puse în pericol femeile din Polonia. Astăzi avem opresiune instituțională a femeilor în Polonia”, spune aceasta.

Legea este criticată și de Barbara Nowacka, parlamentar din opoziție. Ea spune că legea este „crudă, fără inimă și fără speranțe, care pune viața unui făt fără șanse de supraviețuire deasupra celei ale unei femei, deasupra fericirii, planurilor și viselor ei”.

Cu toate acestea, politicienii din partidul aflat la guvernare în Polonia, PiS, spun că nu legea anti-avort este cauza deceslului femeii.

„Faptul că oamenii mor este o realitate biologică. Există și erori medicale, unii oameni sunt bolnavi, iar uneori, din păcate, femeile mor în timpul nașterii”, spune Marek Suski, politician PiS.

Avocatul și familia femeii au anunțat că procurorii din Katowice investighează cazul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase