Proteste în toată Spania! Se cere abolirea monarhiei

Redactor:
Marius Olaru
Proteste în toată Spania! Se cere abolirea monarhiei
Proteste în toată Spania! Se cere abolirea monarhiei / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org

Proteste majore în toată Spania. Oamenii cer abolirea monarhiei după plecarea bruscă din ţară a fostului rege. Juan Carlos I a fugit în străinătate săptămâna trecută, pe fondul unui uriaș scandal de corupţie în care este implicat.

În urmă cu o săptămână, Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe, şi-a anunţat brusc decizia de a părăsi Spania, fără a oferi o destinație precisă pentru autoimpusul exil.

„Trebuie să curăţăm sistemul de corupţie şi ar trebui să începem cu Coroana”, a declarat Jose Emilio Martin, un şofer de autobuz care s-a numărat printre miile de protestatari ieșiți în capitala Madrid. Protestele împotriva familiei regale s-au răspândit în Spania după plecarea fostului monarh, cu manifestații și în Valencia şi Mallorca, acolo unde chiar regele Felipe al VI-lea e așteptat să ajungă zilele acestea.

80% dintre spanioli vor anchetarea fostului rege Juan Carlos!

Un sondaj realizat de SigmaDos şi publicat duminică în ziarul conservator El Mundo a constatat că 63,3% dintre cei chestionaţi consideră că a fost o idee proastă pentru ex-monarhul de 82 de ani să plece, în timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa. Aproximativ 80,3% au considerat că Juan Carlos ar trebui să se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare. Sondajul, realizat în perioada 4-6 august după plecarea regelui emerit, arată că 12,4% consideră că el nu are de ce să dea explicaţii şi 7,3% nu şi-au exprimat opinia.

În ciuda dezaprobării, care reflectă prăbuşirea popularităţii lui Juan Carlos în ultimii ani, aproximativ 69,2% dintre cei chestionaţi în sondajul de duminică au declarat că regele emerit a jucat un rol important în tranziţia de la dictatură la democraţie după moartea lui Francisco Franco, în 1975, în timp ce 24,4% au fost de părere că el a avut un rol „redus sau deloc”.

Juan Carlos, acuzat că a primit mită 100 de milioane de dolari

În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă privind implicarea lui Juan Carlos într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elveţian La Tribune de Geneve a relatat că el a primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit. Elveţia a deschis de asemenea o anchetă.

Fostul monarh nu este investigat în mod oficial şi a refuzat repetat să comenteze acuzaţiile. Avocatul lui Juan Carlos a declarat luni că clientul său este la dispoziţia procurorului spaniol în ciuda deciziei sale de a pleca.

Ziarul pro-monarhist ABC a relatat vineri că Juan Carlos a călătorit cu avionul privat din Spania către Emiratele Arabe Unite. Alte media au relatat că el este în Republica Dominicană sau în Portugalia, dar autoritățile de acolo au spus că nu au cunoştinţă despre sosirea sa. Site-ul de ştiri Niusdiario.es a postat o fotografie despre care susține că-l arată pe Juan Carlos coborând dintr-un avion pe aeroportul din Abu Dhabi. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima imagine publicată a fostului rege de la plecarea sa.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Scene de groază la Spitalul Județean din Ploiești. De ce au sărit bolnavii la bătaie
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Avertismentul Greenpeace: Apa contaminată de la Fukushima ar putea schimba ADN-ul uman
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Avertismentul momentului de la Banca Transilvania: te costă enorm dacă nu ești atent la așa...
ADIO, mască de protecție! Ludovic Orban a transmis cine nu va mai purta masca chirugicală
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine sunt miliardarii necunoscuţi ai lumii. Au averi fabuloase, de care aproape nimeni nu ştie,...
Inchide