Proteste masive în Rusia după anunțul de mobilizare „parțială” făcut de Putin. Peste 100 de persoane au fost deja arestate

Proteste masive în Rusia după anunțul de mobilizare parțială făcut de Putin. Peste 100 de persoane au fost deja arestate
Proteste masive în Rusia - FOTO: Twitter/WhereisRussia
Publicat: 21/09/2022, 18:27
Actualizat: 21/09/2022, 18:31

Rușii de rând ies în stradă să protesteze după ce Vladimir Putin a decis, miercuri, să anunțe mobilizarea „parțială”. Zeci de persoane au fost reținute miercuri în întreaga Rusie. 

Potrivit monitorului independent al poliției OVD-Info, cel puțin 117 de protestatari au fost reținuți până în prezent în întreaga țară.

În orașul siberian Irkutsk, cel puțin 10 dintre cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Grupuri de protestatari s-au adunat, de asemenea, în Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, Yakutsk, capitala republicii Sakha, și în orașul Khabarovsk din Orientul Îndepărtat, a relatat postul de știri 7×7.

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână pe care scria „Nu războiului! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să ucidă alți soți și tați”.

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriat” s-a aflat printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin sau pentru voi!”.

Mișcarea de opoziție Vesna, precum și susținători ai criticului Kremlinului încarcerat Alexei Navalny au făcut apel la rușii din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seara pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și întări forțele din Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

Un total de 300.000 de rezerviști ruși sunt așteptați să fie chemați la serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Dar eforturile de mobilizare ar putea avea o mai mare amploare, având în vedere formularea vagă a decretului de mobilizare, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Chikov, care a ajutat soldații ruși care se opun războiului.

Sursa: Digi24

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult