Puigdemont acuză UE că susține „lovitura de stat” împotriva Cataloniei: Nu voi renunța niciodată la acest ideal

Puigdemont acuză UE că susține „lovitura de stat împotriva Cataloniei: Nu voi renunța niciodată la acest ideal
Publicat: 08/11/2017, 07:57
Actualizat: 08/11/2017, 09:32

„Nu vom renunța niciodată la idealul unui stat independent”, a declarat Puigdemont, în cadrul unei reuniuni ce a avut loc la Bruxelles la care au participat 200 de primari separatiști.

În ceea ce privește alegerile regionale ce se vor desfășura la 21 decembrie, Puigdemont a precizat că își dorește să participe, dacă Executivul spaniol nu se va opune. Acesta a făcut un apel către formațiunile separatiste din Catalonia, cerându-le să se alieze pentru a forma majoritatea în Parlamentul regional.

„Nu avem altă opțiune decât să ne prezentăm toți împreună”, a declarat fostul lider catalan, într-o intervenție la postul de radio public din Catalonia.

„În cazul în care partidele separatiste din Catalonia vor câștiga alegerile regionale, veți accepta rezultatul votului catalanilor?”, a adăugat Puigdemont.

Fostul premier al regiunii catalane a precizat că acțiunea Guvernului de la Madrid de a prelua controlul direct asupra regiunii reprezintă „o lovitură de stat”.

Cu câteva ore mai devreme, Puigdemont a declarat că a plecat în Belgia deoarece autoritățile spaniole pregăteau „un val de violențe” împotriva separatiștilor catalani, adăugând că a vrut să facă cunoscută cauza independenței catalanilor în Uniunea Europeană.

Puigdemont a mai afirmat că, alături de patru miniștri catalani demiși aflați în Belgia, reprezintă „Guvernul în exil” al Cataloniei.

Cei cinci au fost audiați de autoritățile belgiene și fost eliberați luni, însă li se interzice să părăsească Belgia fără consimțământul unui judecător. În plus ei sunt obligați să participe la toate ședințele de judecată a procesului în care sunt vizați.

Vineri, o instanță din Madrid a emis mandate europene de arestare pentru fostul premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii miniștri ai executivului regional: Meritxell Serret (ministrul Agriculturii), Antoni Comin (ministrul Sănătății), Lluis Puig (ministrul Culturii), Clara Ponsati (ministrul Educației). Ei sunt acuzați de rebeliune, răzvrătire și utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

La finalul lunii octombrie, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane și a preluat conducerea directă asupra Cataloniei, dizolvând Executivul catalan și Parlamentul regional. Această mișcare a Guvernului de la Madrid a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declarație de independență față de Spania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase