Ucigașul în masă din Mladenovac, inspirat de puștiul criminal din Belgrad? Psiholog: ”Există premise ca violența lui să producă probleme și în viitor”

Ucigașul în masă din Mladenovac, inspirat de puștiul criminal din Belgrad? Psiholog: ”Există premise ca violența lui să producă probleme și în viitor”
Publicat: 07/05/2023, 09:00

Nici nu s-a trezit Serbia din șocul crimelor lui Kosta Kecmanovic, cel mai tânăr criminal în masă din istoria cunoscută a țării, și o nouă atrocitate a zguduit poporul vecin. La distanță de câteva zeci de ore după ce Kosta și-a împușcat mortal opt colegi și pe paznicul școlii din Belgrad unde învăța și a rănit alți șapte elevi și o profesoară, un alt tânăr, Uroș Blajici, 21 de ani, a ucis opt oameni și a fost rănit alți 13. Dacă în cazul lui Kosta este vorba de o crimă în masă planificată, în cazul lui Uroș, pare să fie un act bezmetic, atât ca motivație, cât și ca execuție. Dar psihologii nu exclud posibilitatea unei imitații îngrozitoare. Ar fi astfel primele crime pe care Kosta le inspiră.

În cazul lui Kosta, crima în masă nu a fost actul unui adolescent aflat sub influența drogurilor sau a unor substanțe psihoactive. În cel de-al doilea caz de crimă în masă, se poate vorbi de imitație, chiar dacă aparent pare un act irațional, bezmetic, spune pentru Gândul psihologul Alexandra Cazacu.

Kosta a planificat meticulos atacul, avea schițe, avea liste, asta înseamnă că a petrecut ceva timp gândindu-se la atac. Din articolele apărute în presă, nu am alte surse de informare, reiese că motivația lui este că a fost marginalizat, nu a fost inclus în grupuri, cumva s-a simți nedreptățit. Iar nedreptatea este o formă de bullying. Nu știu cum este perceput bullying-ul în Serbia, dar despre asta este vorba. Poate să fie bullying din parte colegilor, poate să fie din partea profesorilor, rămâne de stabilit. Dar ca să producă o reacție atât de violentă, acesta trebuie să se fi perpetuat pe o perioadă lungă de timp”, explică psihologul.

Părinții sunt vinovați, dar nici școala nu este inocentă

Kosta nu a primit sprijin nici de acasă, nici de la școală, din punctul acesta de vedere, poate fi considerat victimă. Părinții sunt principalii vinovați pentru faptele pe care le comit copiii lor, dar o foarte mare responsabilitate o are și școala, nu numai profesorii, ci și colegii, continuă Alexandra Cazacu.

”Este imposibil ca niciunii – părinți, profesori, anturaj – să nu observe în tot acest timp nimic. Să nu audă bomba ticăind. Vorbim de Europa, de un liceu de elită dintr-o capitală europeană.

Dar tatăl său poate fi considerat marele vinovat. I-a pus practic pe tavă tot arsenalul – arme de asalt, cunoștințe, antrenament și, mai important, exemplul său violent, pentru care pot să bag mâna în foc. Un om obișnuit nu ține în casă un asemenea arsenal”, spune psihologul.

”Celebritatea” lui Kosta poate ucide

Viitorul lui este același cu al oricărui copil care ajunge în zona asta, susține specialistul. Este foarte greu să vorbim despre reeducare în acest caz. Cum ar putea fi reeducat și reacceptat de o societate ostilă?

”Există toate premisele ca violența lui să producă probleme și în viitor. Dacă părinții lui vor petrece ani de zile în închisoare, în grija cui va rămâne Kosta? Acest copil este acum un criminal celebru, este cel mai tânăr criminal în masă din istoria cunoscută a Serbiei, poate și a lumii, și al doilea cel mai mare criminal în masă din perioada de după 1990.

Astfel, poate reprezenta un exemplu pentru copii – sunt și eroi negativ, vezi în Statele Unite ce propagare are un act criminal spectaculos. Copiii, să recunoaștem, sunt fascinați de eroii negativi, iar în cazurile psihopaților, există competiții macabre.

Presiunea publică va fi enormă în cazul procesului prin care vor trece părinții lui. Un mare pericol pentru el și întreaga lui familie îl vor reprezenta părinții victimelor, frații, toate rudele celor uciși. Aici este o problemă care, dacă luăm în calcul caracterul poporului sârb și traumele colective provocate de zeci de ani de război, poate produce drame de neimaginat.

Autoritățile sârbe, psihoterapeuții nu ar trebui să ignore întreaga problematică a acestui caz teribil”, mai spune psihologul.

Uroș, inspirat de crima în masă a lui Kosta?

Cazul lui Uroș este în aceeași poveste, plecată tot din școală. Coincidența este prea mare, două crime în masă în câteva zeci de ore, cele mai îngrozitoare din istoria Serbiei.

”Ar putea fi vorba de o afecțiune psihică, dar mă îndoiesc, având în vedere modul de operare. Nu sunt profiler, dar Uroș  nu s-a rezumat la o răbufnire abominabilă, a repetat actul metodic, timp de ore bune. Nu s-a sinucis, nu s-a predat. Iar ceea ce poate părea un act bezmetic, poate fi foarte bine un act de imitație bine executat”, încheie psihologul Alexandra Cazacu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Crimele din Belgrad, executate cu sânge rece. Un drogat este incapabil de un asemenea plan, susțin psihologii ANA

„Sunt un PSIHOPAT”. Cine este Kosta Kecmanovic, autorul masacrului din Belgrad. Tatăl lui este un renumit medic, iar mama, profesor universitar

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?