Putin, în presa americană. „Țarul secolului 21” sau „Paria” pe prima pagină a Time și NewsWeek

Publicat: 25/07/2014, 18:29
Actualizat: 21/03/2019, 12:15

Președintele rus Vladimir Putin ține prima pagină a noilor ediții Time și NewsWeek. În timp ce Time titrează principalul articol „În Rusia, crimă fără pedeapsă” și publică pe copertă mesajul „Al doilea Război Rece. Vestul pierde jocul periculos al lui Putin”, jurnaliștii publicației Newsweek prezintă rutina zilnică a președintelui rus și publică pe coperta numărului de august mesajul „Proscrisul. Culisele bulei blindate a principalului inamic public al Vestului”.

Time deschide cu un material în care jurnaliștii vorbesc despre modul în care președintele Vladimir Putin a gestionat situația apărută în urma tragediei zborului MH 17, doborât de militații pro-ruși cu o rachetă sol-aer, și încearcă să răspundă la întrebarea „A mers Putin prea departe”.

Liderul Rusiei este caracterizat de cei de la Time ca fiind un „președinte rece și calculat”, „un țar al secolului 21 care a reușit să stăpânească arta întunecată de a adânci probleme pe care numai el le poate rezolva, pentru ca liderii occidentali să se găsească în postura de a-l dojeni într-un moment pentru ca în următorul să se roage de el”.

Tot în principalul material al ediției de august a revistei Time, americanii susțin și că presa din Rusia a încercat „să mușamalizeze” rolul țării în catastrofa aviatică în care 298 de persoane și-au pierdut viața „sub o avalanșă de propagandă anti-occidentală”.

Jurnaliștii străini sunt, totodată, de părere că scopul președintelui Vladimir Putin este acela de a „diviza Europa, de a rupe umbrela NATO și de a restabili influența Rusiei asupra lumii”.

Ei vorbesc totodată despre generația de occidentali crescută în credința că Războiul Rece a luat sfârșit cu mulți ani în urmă, „greu de adunat pentru a stăpânii ambițiile Rusiei”.

În articol se explică și faptul că toate schimburile de declarații care au urmat catastrofei aviatice în care a fost implicată o aeronavă Malaysia Airlines au fost un mod de a testa estimarea lui Putin legată de puterea în scădere a Statelor Unite și că zilele ce vor urma vor determina dacă SUA și Europa vor forma un front comun împotriva Rusiei – „‘țară despre care întreaga lume crede că a oferti arme milițiilor ilegale”.

Ediția de august a Newsweekse deschide cu articolul „Obiceiurile private ale unui dictator modern” în care se prezintă rutina zilnică a președintelui rus și o serie de detalii despre lucrurile sale favorite.

Aflăm astfel că Vladimir Putin „se trezește târziu și mănâncă la scurt timp după prânz. El începe cu cele mai simple mic-dejunuri. Întotdeauna există brânză cottage. Porția sa de mâncare este substanțială; omletă și câteodată mâncare de ovăz. Îi plac ouăle de prepeliță. El bea sucuri de fructe. Mâncarea este întotdeaua proaspătă: coșuri cu preferatele sale sunt livrate regulat de la moșiile Patriarhului Kirill, liderul religios al Rusiei”.

Din principalul material al noului număr Newsweek, realizat după compilarea a trei ani de interviuri cu oficiali ruși, de către autorul volumului How Russia Fell in and Out of Love with Vladimir Putin, aflăm și că după ce mănâncă, președintele înoată cu ochelari la ochi, apoi face sport în timp ce se uită la știrile rusești, preferând să facă exerciții fizice cu greutăți.

Descoperim, totodată, că lui Putin îi plac cărțile de istorie, pe care le citește cu atenție. El se informează astfel cu privire la viața lui Ivan cel Groaznic, a Ecaterinei a II-a a Rusiei și a lui Petru I (Petru cel Mare).

Președintele rus se îmbracă în costume făcute la comandă, în culori conservatoare, iar apoi se așează la biroul său pentru a-și citi trei dosare – unul întocmit de serviciul de intermații interne, cel de-al doilea întocmit de reprezentanții departamentului de afaceri internaționale și cel de-a treilea de armată. Ulterior el citește presa.

Toate aceste activitățiu au loc în timp ce „curtenii săi” așteaptă să discute cu el.

Din același material aflăm, și că atunci când merge în delegații, liderul rus nu are voie să mănânce produse lactate, din ordinul serviciilor de securitate, și că refuză să guste preparatele de la banchetele străinilor.

„Președintele se comportă ca și cum ar fi făcut din bronz, ca și cum ar străluci. El pare să știe că ei vor tresări atunci când îi vor întâlni privirea. Există o liniște în jurul lui. Vocile bărbaților în toată firea se schimbă atunci când vorbesc cu el. Ei vorbesc cu voci pe cât posibil de joase. Fețele lor devin solemne, aproape rigide. Ei privesc în jos: îngrijorați, nervoși, alerți”, scriu cei de la Newsweek.

În materialul de deschidere se vorbește, de asemenea, despre faptul că președintelui îi plac animalele și că acesta este un fan al hocheiului pe gheață. Este adusă, totodată, în discuție viața de familie inexistentă a liderului rus, de la părinții decedați, la divorțul de soția sa și la cele două fiice ale sale considerate „secret de stat” care nu mai locuiesc în țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”