Putin și-a rezolvat cea mai mare problemă pentru prezidențiale. Omul care îi putea pune în pericol al patrulea mandat, scos din cursă

Putin și-a rezolvat cea mai mare problemă pentru prezidențiale. Omul care îi putea pune în pericol al patrulea mandat, scos din cursă
Publicat: 26/12/2017, 10:05

Decizia de respingere a candidaturii este departe de a fi o surpriză, Comisia electorală avertizând în câteva rânduri că Navalny nu paote participa la alegeri înainte de 2028 din cauza condamnării sale, în februarie anul trecut, la cinci ani cu suspendare pentru deturnare de fonduri, într-o afacere din 2009.

Navalny a acuzat Kremlinul că i-a torpilat candidatura. „Știam că acest lucru se va întâmpla și, în consecință, avem un plan simplu. Vom boicota alegerile. Procesul electoral la care ni se cere să participăm nu este unul real. Vor fi doar putin și candidații pe care el i-a ales personal”, a declarat el, după decizia Comisiei Electorale.

Navalny, care s-a făcut remarcat în timpul protestelor anti-Putin din 2011 și 2012, conduce o organizație anticorupție care a publicat o serie de documente compromițătoare despre corupția din interiorul aparatului de stat din Rusia.

Acesta a intrat în atenția publică în jurul anului 2007 când a început să scrie pe pagina LiveJournal despre cazurile de corupție în care sunt implicați oficiali de top de la Kremlin. Navalny a intrat în posesia unor documente guvernamentale private după ce a cumpărat acțiuni la unele dintre companiile rusești de top din domeniul petrolului și gazelor și le-a publicat pe site-ul său pentru a demonstra corupția și utilizarea improprie a bugetului de stat.

În ultimii 10 ani, Navalnîi a publicat cu regularitate documente confidențiale referitoare la acorduri demne de îndoială semnate de membri ai Guvernului rus și, prin aceste acțiuni, a câștigat încredere politică atât în mediul online, cât și în cel offline.

În 2011, Navalnîi a fondat Fundația Anticorupție și a condus o serie de proteste împotriva fraudei electorale la alegerile din 2011 în urma cărora partidul lui Putin și Medvedev a ajuns în posesia unui număr record de locuri în Parlament. Aceste proteste au atras atenția deosebită a presei din vestul Europei și au condus la arestarea lui Navalny în decembrie 2011.

După 15 zile petrecute în închisoare a continuat să organizeze mișcări de protest și înainte și după ce Putin l-a înlocuit pe Medvedev și a preluat președinția Rusiei în 2012. Începând de atunci, Navalnîi a fost prezentat în media drept „ ultimul erou al opoziției rusești” și „bărbatul de care Putin se teme cel mai mult”.

După numeroase arestări între 2011 și 2012, Navalny a încercat să îl înlocuiască pe primarul Moscovei, Sergey Sobyanin, strângând fonduri pentru campanie de la susținătorii lui. El a pierdut alegerile în favoarea protejatului lui Putin în urma unui scor foarte strâns.

ÎÎn 2013, Navalny a fost condamnat la 5 ani cu suspendare pentru fraudă, acuzații catalogate de politician drept motivate politic. Lui Navalny i-a fost interzis să ocupe o funcție publică ca urmare a acestei condamnări.

Însă în luna noiembrie, Curtea Supremă a Rusiei a anulat condamnarea, trimițând spre rejudecare cazul către o instanță din Kirov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale