Putin și Poroșenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret

Putin și Poroșenko au discutat la Minsk, dar fără să ajungă la vreun rezultat concret
Publicat: 27/08/2014, 09:45

Petro Poroșenko și Vladimir Putin s-au întâlnit tête-à-tête marți, timp de peste două ore, în cadrul unui summit regional în capitala Belarusului, unde au fost prezenți și reprezentanți ai Uniunii Europene (UE).

Poroșenko a evocat negocieri „dificile” și „câteva rezultate”, dar care par insuficiente pentru a pune capăt conflictului sângeros, care durează de peste patru luni, între rebeli proruși și forțe guvernamentale în estul Ucrainei.

Președintele rus a declarat, la rândul său, că Rusia este pregătită să „facă totul” pentru procesul de pace din Ucraina… atunci când acesta va demara. Putin a minimalizat însă protestele Kievului de după capturarea a zece militari ruși pe teritoriul ucrainean, o incursiune care a avut loc, potrivit Moscovei, în mod „accidental”.

„Nu am primit informații din partea Ministerului (rus) al Apărării. Dar, din câte am înțeles, ei patrulau la frontieră și au ajuns pe teritoriul ucrainean”, a declarat cel mai puternic om de la Kremlinul, sublinind că și militari ucraineni au încălcat în trecut frontiera și au pătruns în Rusia.

„Nu a existat niciodată nicio problemă și sper că nu va exista nicio problemă cu Ucraina nici de data asta”, a spus el.

Poroșenko a cerut, la rândul său, „acțiuni concrete” și a evocat o „foaie de parcurs” în vederea unui plan de pace menit să pună capăt confruntărilor armate, care s-au soldat cu peste 2.200 de morți în decurs de patru luni. El a afirmat că acest plan a fost susținut de către toate părțile prezente la Minsk, „fără excepție”.

– Zece militari ruși capturați

Cu câteva ore înaintea întâlnirii, Kievul a difuzat interogatorii filmate cu militari ruși capturați în Ucraina.

Unul dintre militari a spus că a crezut, inițial, că participă la „manevre” în vederea cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numerele de înmatriculare ale vehiculelor. El a declarat că și-a dat seama că Ucraina și Rusia sunt în război, atunci când bilndata la bordul căreia se afla a fost bombardată.

Era imposibil să se afle în ce condiții au fost interogați acești militari ruși.

„Au traversat frontiera, probabil accidental, într-o zonă nesemnalizată și nepăzită”, a declarat pentru agenții rusești de presă o sursă de la Ministerul rus al Apărării.

Armata ucraineană a acuzat în mod regulat Rusia de efectuarea unor incursiuni pe teritoriul ucrainean și de furnizarea de armament și combatanți insurgenților proruși, ceea ce Moscova a dezmințit întotdeauna.

Pe teren, un nou front a fost deschis în apropiere de frontiera rusească, în orașul de coastă Novoazovsk (sud-est), unde marți se desfășurau confruntări armate violente. Cu o zi înainte, armata ucraineană a afirmat că a oprit o coloană de blindate provenind din Rusia în acest sector.

Kievul a afirmat, de asemenea, că elicoptere aparținând armatei rusești au atacat o poziție a grăncerilor ucraineni mai la nord, omorând patru militari. Armata ucraineană a anunțat 12 morți în rândul trupelor sale în ultimele 24 de ore.

Rebelii proruși au anunțat că au lansat o contraofensivă la sud de bastionul lor de la Donețk, aparent într-o tentativă de a prinde armata ucraineană într-un clește.

„Premierul” separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat marți că rbelii nu vor accepta niciun „fals” armistițiu din partea autorităților de la Kiev.

La Donețk, un bastion al insurgenților proruși încercuit de către armată, trei civili au fost uciși în bombardamente, potrivit reprezentanților locali.

– Către negocieri cu privire la gazele naturale

Șefii de stat rus și ucrainean au abordat, la Minsk, și probleme legate de Acordul de Asociere semnat de Kiev și Bruxelles, document văzut foarte prost de către Moscova.

Decizia precedentului Guvern ucrainean prorus de a suspenda acest Acord a declanșat un val de contestare proeuropeană fără precedent, care s-a soldat cu o baie de sânge la Kiev, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie și o insurecție armată prorusă în estul țării.

Putin a afirmat că Rusia și Ucraina au acceptat să redemareze negocieri pe tema livrării de gaze naturale. Moscova a închis robinetul gazelor naturale către Ucraina în iunie, din cauza unor neplăți și dezacroduri cu privire la preț.

Președintele rus a mai declarat că a obținut un „acord” de la Poroșenko cu privire la trimiterea unui ajutor umanitar rusesc în estul Ucrainei.

Moscova a pus luni Kievul în fața perspectivei unei noi demonstrații de forță, anunțând trimiterea „încă din această săptămână” a unui nou convoi umanitar, la doar câteva zile de la intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi, fără autorizarea Kievului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?