Putin spune că lumea se confruntă cu o criză alimentară din cauza sancțiunilor Occidentului

Putin spune că lumea se confruntă cu o criză alimentară din cauza sancțiunilor Occidentului
Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images
Publicat: 05/04/2022, 18:47

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia trebuie să fie foarte atentă la exporturile sale de alimente către țările „neprietenoase”, deoarece sancțiunile Occidentului au favorizat o criză alimentară globală și o spirală a prețurilor la energie, relatează Reuters.

Sancțiunile Occidentului din cauza invaziei din 24 februarie a lui Putin în Ucraina au înclinat Rusia spre cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, deși Moscova spune că impactul global al sancțiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.

Șeful de la Kremlin a avertizat că prețurile mai mari la energie, combinate cu o penurie de îngrășăminte, ar determina Occidentul să tipărească bani pentru a cumpăra provizii, ceea ce ar duce la penurie de alimente în rândul țărilor mai sărace.

„Acestea vor exacerba în mod inevitabil penuria de alimente în cele mai sărace regiuni ale lumii, vor stimula noi valuri de migrație și, în general, vor duce la creșterea și mai mare a prețurilor la alimente”, a declarat Putin la o reuniune privind dezvoltarea producției alimentare.

„În aceste condiții actuale, o penurie de îngrășăminte pe piața mondială este inevitabilă”, a spus Putin. „Va trebui să fim mai atenți la aprovizionarea cu alimente în străinătate, în special să monitorizăm cu atenție exporturile către țările care ne sunt ostile”.

Unul dintre aliații lui Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea limita livrările de produse agricole doar către țările „prietene”, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, furnizându-l în principal în Africa și Orientul Mijlociu, și un producător major de potasă, fosfat și îngrășăminte cu conținut de azot – nutrienți cheie pentru culturi și sol.

Rusia produce peste 50 de milioane de tone de îngrășăminte pe an, ceea ce reprezintă 13% din totalul mondial. Phosagro , Uralchem, Uralkali, Acron și Eurochem sunt cei mai mari jucători din domeniul îngrășămintelor.

Sancțiunile, a declarat Putin, au perturbat logistica pentru livrările de îngrășăminte din Rusia și Belarus, în timp ce prețurile mai mari la gazele naturale au făcut ca producția de îngrășăminte să fie mai scumpă în Occident.

Putin amenință Occidentul că va răspunde cu aceeași monedă

Într-un avertisment adresat statelor europene, Putin a spus că Moscova va răspunde cu aceeași monedă la orice încercare de naționalizare a activelor rusești, precizând că o astfel de acțiune este „o armă cu două tăișuri”.

Putin vorbea la o zi după ce Germania a declarat că autoritatea sa de reglementare în domeniul energiei va prelua controlul asupra Gazprom Germania, o afacere de comercializare, depozitare și transport de gaze naturale din care compania rusă Gazprom  a anunțat vinerea trecută că se retrage.

Guvernul britanic ar putea decide să intervină și să administreze temporar divizia britanică de furnizare cu amănuntul a gigantului rus al gazelor Gazprom.

Putin spune că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina este necesară deoarece Statele Unite se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să apere vorbitorii de limbă rusă din Ucraina de persecuție.

Ucraina a respins afirmațiile lui Putin privind persecuția și spune că Rusia duce un război de agresiune neprovocat.