RĂZBOI Israel-Hamas: MAE recomandă evitarea călătoriilor în Iran/Biden avertizează Teheranul

RĂZBOI Israel-Hamas: MAE recomandă evitarea călătoriilor în Iran/Biden avertizează Teheranul
RĂZBOI Israel-Hamas: MAE recomandă evitarea călătoriilor în Iran / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 13/04/2024, 07:57

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie în Israel, Palestina, Liban şi Iran, în contextul evoluţiilor de securitate din regiune.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care deja se află acolo să manifeste precauţie, să se informeze din surse oficiale cu privire la evoluţiile de securitate şi să respecte cu stricteţe eventualele recomandări sau instrucţiuni ale autorităţilor locale.

Detalii cu privire la avertismentele de călătorie pentru aceste state sunt disponibile pe pagina de internet a MAE – https://www.mae.ro/travel-alerts.

În cazul în care se confruntă cu o situaţie de urgenţă, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele date de contact ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în aceste state: pentru Statul Israel +972 54 564 3279 (Ambasada României la Tel Aviv) sau +972 543 998 038 (Consulatul General al României la Haifa); pentru Palestina +970 59 201 3761; pentru Republica Libaneză +961 76 775 503; pentru Republica Islamică Iran +98 21 7764 7570.

Joe Biden avertizează Iranul

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai degrabă curând” și a avertizat Teheranul să nu facă asta.

Întrebat de reporteri despre mesajul său către Iran, Biden a spus simplu: „Nu” și a subliniat angajamentul Washingtonului de a apăra Israelul.

„Suntem dedicați apărării Israelului. Vom sprijini Israelul. Vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuși”, a spus el.

Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul aerian din 1 aprilie, asupra consulatului iranian de la Damasc, Siria, în care au murit mai mulți oficiali de rang înalt, inclusiv trei generali.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că „Israelul trebuie să fie pedepsit și va fi pedepsit”. El a spus că lovitura din Damasc echivalează cu un atac pe teritoriul iranian.

Biden a declarat că nu va divulga informații securizate, dar a spus că așteptarea sa este că un atac al Iranului ar putea avea loc „mai devreme mai degrabă decât mai târziu”.

Israelul se pregătește să fie lovit

Israelul s-a pregătit vineri pentru un atac din partea Iranului sau a aliaților săi, pe măsură ce au crescut avertismentele privind represaliile pentru lovitura de la consulatul din Damasc.

Țări precum India, Franța, Polonia și Rusia și-au avertizat cetățenii să nu călătorească în această regiune, care se află deja în tensiune din cauza războiului din Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că amenințarea din partea Iranului este reală și viabilă.

Armata israeliană a transmis că nu au fost emise noi instrucțiuni pentru civili, dar a cerut oamenilor să rămână vigilenți.

„Ieri, IDF a efectuat o evaluare a situației și a aprobat planuri pentru o serie de scenarii în urma rapoartelor și declarațiilor privind un atac iranian”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Ministerul de Externe al Israelului nu a comentat rapoartele potrivit cărora unele misiuni diplomatice israeliene au fost evacuate parțial și securitatea a fost întărită.

„Răzbunarea va veni. Deocamdată, premisa este că va fi foarte curând, în următoarele zile”, a scris cel mai mare cotidian din Israel, Yedioth Ahronoth.

„Va fi foarte dificil pentru Iran să nu riposteze. Cred, în continuare, că Iranul nu vrea să se angajeze într-o confruntare militară directă, la scară largă, împotriva Israelului și cu siguranță nu cu Statele Unite. Dar trebuie să facă ceva”, a declarat Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cât câștigă o stewardesă la una dintre cele mai bine plătite companii aeriene: „Nu se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Klaus Iohannis a rămas FĂRĂ CUVINTE. Nu am crezut că o să văd vreodată AȘA...
Recalcularea pensiilor. A fost publicat cel mai așteptat document
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Cu adâncă tristeţe anunţăm trecerea la Veşnicie". Este doliu în lumea filmului românesc! Costel Constantin...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani
×