RĂZBOI RECE. Rusia reacționează în „scandalul momentului”, legat de bombardarea soldaților americani. „Am primit amenințări directe”

Redactor:
Razvan Ilie
RĂZBOI RECE. Rusia reacționează în „scandalul momentului”, legat de bombardarea soldaților americani. „Am primit amenințări directe”
Vladimir Putin, confruntat cu un nou scandal, în preajma refendemului care l-ar putea face "președinte pe viață"

Cel mai fierbinte scandal pe harta geopolitică a lumii: Rusia este acuzată că a plătit unități talibane din Afganistan pentru a le face de petrecanie soldaților americani. Într-un răspuns de ultim moment, administrația lui Vladimir Putin spune că este vorba de „fake news”.

Rusia a dezminţit sâmbătă informaţiile publicate în The New York Times (NYT) conform cărora serviciile de informaţii americane sunt convinse că Moscova a oferit prime unor combatanţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi ai Occidentului în Afganistan.

„Aceste acuzaţii nefondate şi anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morţii unor soldaţi americani în Afganistan au dus deja la ameninţări directe la adresa vieţii unor angajaţi ai ambasadelor ruse de la Washington şi Londra”, a notat pe Twitter ambasada rusă în SUA.

Într-un alt mesaj, ambasada ruă a cerut NYT „să înceteze să fabrice informaţii false” şi autorităţilor americane „să ia măsuri eficiente” pentru a asigura securitatea angajaţilor.

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Afganistan din cauza proximităţii conflictului cu sfera sa de influenţă din Asia Centrală, Rusia a dezminţit din nou că furnizează ajutor talibanilor, cum a acuzat-o Washington.

I-a plătit Rusia pe talibani ca să-i ucidă pe americani?

Publicația New York Times a citat într-un raport-bombă mai mulți oficiali anonimi care au spus că o unitate a serviciilor de informaţii ale armatei ruse a distribuit discret bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Tot potrivit NYT, preşedintele american Donald Trump a fost informat despre acest lucru, la fel ca Regatul Unit, soldaţi ai căruia au fost de asemenea vizaţi.

Interogatoriile militanților afgani au furnizat informațiile care indică faptul că  talibanilor li s-au oferit rapoarte de la forțele ruse, a raportat publicația americană. Oficialii cred că sumele implică unitatea 29155, o filială a agenției de informații militare GRU din Rusia.

Unitatea 29155, despre care se crede că este formată din foste trupe ale forțelor speciale ruse, a fost învinovățită pentru o serie de încercări de asasinat în toată Europa, inclusiv otrăvirea spinului rus Serghei Skripal în 2018.

Un acord între americani şi talibani a fost semnat pe 29 februarie şi prevede o retragere progresivă totală a forţelor americane şi negocieri de pace între insurgenţi şi guvernul de la Kabul.

Inchide