„Războiul cârnaților” dintre UE și Marea Britanie continuă. Boris Johnson amenință că nu va ține cont de interdicția privind importurile de carne

„Războiul cârnaților” dintre UE și Marea Britanie continuă. Boris Johnson amenință că nu va ține cont de interdicția privind importurile de carne
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/06/2021, 10:07

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cere Uniunii Europene să amâne interdicția care ar urma să intre în vigoare la 1 iulie asupra produselor din carne aduse din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

El spune că Marea Britanie mai are nevoie de un răgaz pentru rezolvarea problemei protocolului privind Irlanda de Nord, care a dus la așa-numitul „război al cârnaților”, informează Digi24.

Boris Johnson avertizează că nu va ezita să acționeze în mod unilateral și să prelungească perioada de grație chiar fără acordul europenilor.

La rândul său, ministrul pentru Brexit, David Frost, speră ca Uniunea Europeană să fie de acord cu această prelungire și denunță abordarea „puristă” a autorităților de la Bruxelles în privința acestui subiect.

Tensiunile legate de o posibilă interdicție a exporturilor de cârnați englezești în Irlanda de Nord amplifică din nou disputa dintre Londra și Bruxelles cu privire la aplicarea Brexit, ambele părți acuzându-se reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial.

Guvernul de la Londra este îngrijorat de eventuala intrare în vigoare, la 1 iulie, a unor reguli care împiedică, printre altele, expedierea către Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum ar fi cârnații.

Pentru a evita un asemenea scenariu, oficialii de la Londra le cer celor de la Bruxelles să amâne aumite măsuri post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord și să prelungească perioada de grație care expiră la finalul acestei luni.

Ce este „războiul cârnaților” și de la ce a pornit?

Ca urmare a ieșirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legislației comunitare. Cu toate acestea, Irlanda de Nord trebuie să respecte în continuare legislația UE, ca urmare a unei decizii luate în cadrul negocierilor privind Brexit pentru a evita eventuale probleme la nivelul insulei Irlanda.

Cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit.

Însă, o perioadă de grație de șase luni a fost impusă din ianuarie acolo unde regulile nu se aplică. Iar, în condițiile protocolului, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie.

Recent, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, au atras atenția că „cele două părți” trebuie să aplice acordul Brexit. De cealaltă parte, premierul Boris Johnson a făcut apel la liderii UE să dea dovadă de „pragmatism”.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Lovitură uriașă pentru Ungaria! Undă de șoc de la Bruxelles. Ungurii sunt terminați
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...