Răzbunarea cruntă a unor francezi pe un rom român de 16 ani, pe care îl suspectau de furturi. A fost găsit în comă, într-un cărucior de supermarket

Răzbunarea cruntă a unor francezi pe un rom român de 16 ani, pe care îl suspectau de furturi. A fost găsit în comă, într-un cărucior de supermarket
Publicat: 17/06/2014, 11:35
Actualizat: 04/02/2019, 02:10

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. „Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără și l-a luat cu forța”, a declarat o sursă din cadrul poliției. Minorul a fost sechestrat într-o pivniță, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

„Aproximativ 12 persoane” ar fi participat la această lișare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliția. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconștient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliției.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. „Prognosticul său vital este angajat. Este în comă”, a precizat o sursă judiciară. Tânărul, în vârstă de 16 ani, trăia împreună cu familia și alți romi într-o casă părăsită, la marginea drumului național numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe mașini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor față de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Un vecin român al casei părăsite, Ion Vardu, a declarat pentru revistă că adolescentul a ocupat imobilul, în urmă cu „aproximativ trei săptămâni”, împreună cu alți aproximativ 200 de romi originari din România, care au plecat cu toții după dramă. „Au lăsat toate astea”, plecând „imediat”, a declarat el, arătând spre saltele, lenjerie intimă, roți și ambalaje de la produse alimentare răspândite pe jos. „Șocat”, Vardu dă asigurări că nu știe cine l-ar fi putut linșa pe minor. „Aici este liniște de obicei. Nu am avut niciodată probleme cu locuitorii”, spune el.

„De fiecare dată când în Franța se dezlănțuie o asemenea violență, statul de drept este afectat. Republica franceză datorează protecție tuturor, indiferent unde trăiesc și care le este originea”, a declarat președintele Consiliului General al departamentului Seine-Saint-Denis Stéphane Troussel, denunțând o „agresiune odioasă sub acoperirea unei reglări de conturi”.

Violențele care-i vizează pe romi sunt în creștere, potrivit unor asociații pentru apărarea acestei minorități. Potrivit SOS Racisme, „această trecere gravă la acțiune denotă degradarea alarmantă a imaginii cetățenilor romi sau presupuși a fi romi în societatea noastră și rezultatul unor tensiuni în care sunt antrenați cetățenii noștri”. „Așteptăm o schimbare radicală de discurs și o denunțare extrem de clară a violențelor”, a subliniat președintele mișcării antirasiste europene EGAM Benjamin Abtan.

În octombrie 2012, la Marsilia, romi au fost goniți din tabere sub presiunea unor locuitori ostili, care au incendiat ceea ce a mai rămas din tabără. În mai 2013, familii de romi au fost agresate într-o zonă de găzduire de la Hellemmes (nord). La Paris, justiția a eliberat, în mai, un bărbat suspectat că a aruncat cu un produs coroziv pe saltele pe care romi le-au instalat în apropiere de domiciliul său.

În unele cazuri, victime ale unor furturi ripostează cu violență, însă represalii asupra unor minori sunt rare și sunt pedepsite dur de către justiția franceză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie