Reacția RUȘILOR după ce Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova

Reacția RUȘILOR după ce Băsescu a vorbit despre unirea României cu Republica Moldova
Publicat: 24/08/2013, 09:31
Actualizat: 29/03/2019, 11:08

Afirmațiile președintelui Traian Băsescu privind posibilitatea unirii României cu Republica Moldova riscă să blocheze integrarea europeană a Republicii Moldova, existând posibilitatea ca instituțiile europene să amâne semnarea acordului de asociere cu Chișinăul, scrie ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

„Recentele declarații ale președintelui român Traian Băsescu privind posibila unificare a țării sale cu R.Moldova ar putea împiedica integrarea europeană a Republicii Moldova”, atrage atenția cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

„Ca efect, unele organisme europene ar putea cere amânarea parafării și semnării acordului de asociere între UE și Republica Moldova cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, programat la Vilnius în noiembrie”, adaugă publicația rusă.

Opinia este împărtășită de revista moldoveană Panorama. „Unele organisme europene ar putea să nu aibă timpul și energia necesare pentru a aștepta nuanțarea declarațiilor lui Băsescu, interpretându-le în sensul propriu”, precizează Panorama.

În plus, „aceste declarații ar putea fi luate chiar ca pretext pentru amânarea semnării acordului între UE și R.Moldova”, încheie Nezavisimaia Gazeta, citată de RIA Novosti.

Președintele Traian Băsescu a afirmat, pe 12 august, la Izvoru Mureșului (Harghita), că marea majoritate a populației Republicii Moldova nu vrea unirea cu România, însă moldovenii pot cere unirea și o vor avea, șeful statului făcând o declarație similară și în cursul vizitei efectuate în iulie la Chișinău. „Este și o problemă în ceea ce privește Constituția Republicii Moldova, în ea se vorbește doar despre moldoveni și limba moldovenească”, a afirmat Băsescu. Șeful statului român și-a manifestat speranța că „o corectare” în acest sens va porni din partea Republicii Moldova. „Eu sper și cred că de la cetățenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populația Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritate a populației nu dorește unirea cu România. Cereți unirea și o veți avea, dar cereți-o”, a declarat Băsescu. Acesta a adăugat că în România nu există niciun partid care să nu dorească unirea, dar în Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean și anti-NATO. „România vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveți încă o majoritate critică, dar dacă o veți avea, atunci vă spun nu va fi nicio piedică de aici, din România”, a conchis Băsescu. În 18 iulie, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Chișinău, cu reprezentanți ai societății civile din țara vecină, o tânără spunând că ar trebui făcută unirea pentru a rezolva mai repede integrarea în UE a Republicii Moldova, șeful statului român replicând: „Domnișoară, cereți-o și o vom face”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce drepturi are șoferul când e oprit în trafic? Ce poți face când constați un...
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Ungurii, MESAJ DE FORȚĂ pentru toată Europa: Vrem să ne ţinem departe de acest lucru
Concediul pentru creșterea copilului. Schimbări la întoarcerea în câmpul muncii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Polonia fortifică frontiera de est. „Atunci când este vorba de securitate, nu există limite”
×