REACȚIE. Trump intervine în scandalul plăților făcute de Rusia pentru uciderea soldaților SUA

Redactor:
Razvan Ilie
REACȚIE. Trump intervine în scandalul plăților făcute de Rusia pentru uciderea soldaților SUA
Donald Trump, mesaj contestat

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări duminică că nu a fost „informat” despre posibile prime plătite de Moscova insurgenţilor pentru a ucide soldaţi occidentali în Afganistan, contrar unor relatări apărute în presă.

„Nimeni nu m-a informat sau nu i-a informat pe vicepreşedintele Mike Pence ori şeful de cabinet Mark Meadows în legătură cu aşa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan de către ruşi”, a dat asigurări liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter.

„Toate lumea o neagă şi nu au existat multe atacuri asupra noastră”, a adăugat el, criticând din nou ‘media de ştiri false’.

New York Times, urmat de Washington Post şi Wall Street Journal, a relatat că agenţi ruşi au distribuit în mod discret bani unor combatanţi „apropiaţi de talibani” pentru ca ei să ucidă soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Aceste informaţii i-au fost transmise preşedintelui Trump, iar Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre asta fără să fie decisă vreo reacţie, au adăugat cotidienele, citând surse anonime din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Rusia şi talibanii au dezminţit în bloc aceste informaţii, potrivit Agerpres. La rândul său, Casa Albă a negat că preşedintele sau vicepreşedintele ar fi fost informaţi. De asemenea, noul director al serviciilor naţionale de informaţii, John Ratcliffe, s-a limitat la un comunicat de patru rânduri pentru a dezminţi că administraţia americană ar fi fost la curent.

Articolul din New York Times şi următoarele privind o presupusă reuniune (la Casa Albă) sunt inexacte”, a scris Donald Trump

Dezmințirile nu au pus capăt însă polemicii

Indiferent dacă preşedintele Trump „a fost informat sau nu, administraţia sa ştia”, a spus şefa democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, la postul de televiziune ABC News. Dacă miliardarul american nu minte, acest lucru implică faptul că administraţia sa a ales să nu îl informeze, iar asta arată că ea „vrea să nu evoce Rusia” în discuţiile cu el, a mai afirmat Pelosi.

În opinia sa, „preşedintele vrea să ignore toate acuzaţiile împotriva Rusiei”. Îi „linge cizmele” lui Vladimir Putin „în toate modurile posibile”, a mai declarat ea, reproşându-i lui Trump că se interesează acum mai mult de imaginea sa, decât să meargă la esenţa cazului.

Fostul consilier de securitate naţională John Bolton, în conflict deschis cu Donald Trump, despre care a scris o carte extrem de acidă, a reluat o idee similară într-un interviu la CNN.

Inchide